Ziua Internaţională a Mediului e celebrată pe data de 5 iunie. Tema de anul acesta este managementul responsabil al resurselor Pământului. Specialiştii estimează că până în 2050 vom avea nevoie de trei planete pentru a ne susţine actualul mod de viaţă.
Omenirea foloseşte în prezent echivalentul unei planete şi jumătate pentru a obţine resursele de care are nevoie. Acest lucru înseamnă că Pământul are nevoie de un an şi jumătate pentru a regenera ceea ce omenirea consumă într-un an. Estimările moderate ale specialiştilor Naţiunilor Unite spun că, dacă se menţine actualul model de consum, până în anul 2030 vom avea nevoie de echivalentul a două planete, iar până în 2050 de echivalentul a trei planete. Pentru măsurători, oamenii de ştiinţă folosesc termenul de amprentă ecologică (ceea ce se consumă) şi termenul de biocapacitate (ceea ce planeta poate oferi în condiţiile în care se poate regenera). Biocapacitatea Terrei este de 1,8 hectare pe cap de locuitor, în timp ce amprenta ecologică (consumul) este de 2,7 hectare pe cap de locuitor. Specialiştii spun că pentru a se preveni secătuirea resurselor este nevoie de tehnologii mai bune în agricultură şi, în special, o depozitare mai bună a alimentelor – foarte multă hrană se risipeşte în timpul depozitării sau al transportului, în special în ţările subdezvoltate.
România, la o populaţie de 21,45 de milioane de oameni, are o amprentă ecologică de 2,7 hectare pe cap de persoană, biocapacitatea fiind de 1,9 hectare pe cap de persoană. Astfel, ţara noastră se situează printre statele care consumă mai mult decât pământul poate produce