x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OMS neagă că a fost supusă la presiuni pentru a decreta pandemie de gripă porcină

OMS neagă că a fost supusă la presiuni pentru a decreta pandemie de gripă porcină

26 Ian 2010   •   00:00
OMS neagă că a fost supusă la presiuni pentru a decreta pandemie de gripă porcină

Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a apărat astăzi, la Consiliul Europei, de afirmaţiile potrivit cărora a fost influenţată de producătorii de vaccinuri în decizia sa de a decreta stare de pandemie de gripă cu virus A/H1N1.



În timpul unei audieri la Consiliul Europei, consilierul special al OMS asupra pandemiilor de gripă, Keiji Fukuda, a declarat că agenţia ONU "nu a fost influenţată în mod neîntemeiat de laboratoare" şi a amintit că experţii consultaţi "trebuie să semneze o declaraţie privind interesele lor private", relatează AFP, citată de Mediafax.

Este vorba despre o pandemie care este "stabilită formal, care nu s-a încheiat", în contextul în care virusul "este prezent în întreaga lume", a declarat el, în faţa Comisiei de sănătate a Adunării Consiliului Europei.

"Un comitet de experţi din cele opt ţări cele mai expuse, selecţionaţi pentru competenţele lor individuale, a apreciat în unanimitate că toate criteriile erau întrunite pentru a declara pandemie" în luna iunie, a adăugat el.

Anterior, epidemiologul german Wolfgang Wodarg a acuzat OMS că a exagerat ameninţarea gripei, calificând-o "pandemie" sub presiunea laboratoarelor farmaceutice.

"Laboratoarele nu aşteptau decât acest lucru, deşi boala era relativ puţin severă", a afirmat el, apreciind că producătorii de vaccinuri aveau în vedere obţinerea de venituri substanţiale. El i-a acuzat că au "utilizat substanţe cu efecte puţin cunoscute", supunând persoanele vaccinate la eventuale riscuri de sănătate.

Intervenind pentru grupul de fabricanţi europeni de vaccinuri, doctorul Luc Hessel a respins aceste acuzaţii. "Am efectuat teste într-un mod riguros, rapid, dar fără grabă (excesivă), folosindu-ne de ultimele progrese tehnologice", a afirmat el.

"Din cele 38 de milioane de persoane vaccinate în Europa, problemele constatate sunt clasificate «de la slabe la moderate»", a continuat el.

Gripa cu virus A/H1N1 a provocat moartea a cel puţin 14.142 de persoane în întreaga lume, de la apariţia sa în martie-aprilie pe continentul american, potrivit ultimului bilanţ publicat de OMS.

×
Subiecte în articol: observator