x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ONU: Un copil moare la fiecare 4,4 secunde

ONU: Un copil moare la fiecare 4,4 secunde

de Redacția Jurnalul    |    10 Ian 2023   •   09:15
ONU: Un copil moare la fiecare 4,4 secunde

Anul trecut, aproximativ 5 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani au murit, arată Organizația Națiunilor Unite. Acest lucru corespunde unui deces la fiecare 4,4 secunde.

ONU a deplâns rata încă ridicată a mortalității în rândul copiilor și tinerilor din întreaga lume.

Se estimează că aproximativ 5 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani au murit în 2021. De asemenea, 2,1 milioane de copii şi tineri cu vârsta cuprinsă între 5 şi 24 de ani şi-au pierdut viaţa anul trecut. Acest lucru corespunde cu un deces la fiecare 4,4 secunde.

În aceeași perioadă, s-au înregistrat și 1,9 milioane de nașteri de copii morți.

În mod tragic, multe dintre aceste decese ar fi putut fi evitate printr-o mai bună asistență medicală pentru mame, nou-născuți, copii și adolescenți.

În fiecare zi, mult prea mulți părinți suferă trauma pierderii copiilor lor, uneori chiar înainte de primul suflu, a declarat Vidhya Ganesh, director al UNICEF pentru analiza datelor, conform dpa.

Pe termen lung, totuși, există evoluții pozitive, potrivit ONU: începând cu anul 2000, ratele mortalității în rândul copiilor mici din întreaga lume au scăzut cu 50%, iar în rândul copiilor mai mari și al tinerilor cu 36%.

Potrivit studiului, această evoluție este legată de o consolidare a asistenței medicale primare.

Conform OMS, șansa de supraviețuire a unui copil depinde în mare măsură de locul în care se naște. Aceasta este o "nedreptate flagrantă". Copiii din regiunea subsahariană au un risc de 15 ori mai mare de a muri prematur decât cei din Europa sau America de Nord. Riscul de naștere a unui copil mort este de 7 ori mai mare în Africa Subsahariană și în Asia de Sud decât în țările industrializate din nord.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: onu copil mort