x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ONU aprobă o misiune de securitate în Haiti pentru a lupta cu bandele înarmate

ONU aprobă o misiune de securitate în Haiti pentru a lupta cu bandele înarmate

de Redacția Jurnalul    |    03 Oct 2023   •   18:45
ONU aprobă o misiune de securitate în Haiti pentru a lupta cu bandele înarmate

Consiliul de Securitate al ONU a autorizat o misiune de securitate străină în Haiti, la un an după ce țara din Caraibe a cerut ajutor pentru a lupta împotriva bandelor violente care au invadat capitala Port-au-Prince.

Consiliul format din 15 membri a adoptat o rezoluție, redactată de SUA și Ecuador, care autorizează așa-numita misiune multinațională de sprijinire a securității „să ia toate măsurile necesare", potrivit Reuters.

China și Rusia s-au abținut de la vot, temându-se să autorizeze utilizarea generalizată a forței în temeiul capitolului 7 din Carta fondatoare a ONU. Ceilalți 13 membri au votat pentru.

„Mai mult decât un simplu vot, aceasta este de fapt o expresie a solidarității cu o populație aflată în suferință. Este o licărire de speranță pentru poporul care suferă de prea mult timp", a declarat ministrul haitian de Externe, Jean Victor Geneus în fața Consiliului ONU.

Consiliul de Securitate a extins un embargo asupra armelor astfel încât acesta să vizeze toate bandele din Haiti.

Răspunsul la cererea de ajutor a Haiti a fost întârziat deoarece nu a fost găsită o țară dispusă să conducă misiunea. Kenya a acceptat în iulie să trimită 1.000 de polițiști, fiind urmată de Bahamas cu 150 de persoane și de Jamaica și Antigua și Barbuda.

Forțele de menținere a păcii ale ONU au fost desfășurate în Haiti în 2004, după ce o rebeliune a dus la înlăturarea și exilarea președintelui de atunci Jean-Bertrand Aristide. Trupele de menținere a păcii au plecat în 2017 și au fost înlocuite de poliția ONU, care a plecat în 2019.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: onu haiti