x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oprea, un "Nostradamus" al tăierii pensiilor militare

Oprea, un "Nostradamus" al tăierii pensiilor militare

de Oana Dobre    |    31 Ian 2011   •   14:53
Oprea, un "Nostradamus" al tăierii pensiilor militare

Cu toate că a negat până în pânzele albe intenţia MApN de a micşora pensiile militarilor, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, anticipa tăierile încă de acum aproape un an. Într-un răspuns din 23 martie 2010 la o interpelare a senatorului Valer Marian, intitulată "Problematica pensiilor militarilor", Oprea prevedea exact acele micşorări despre care câteva luni mai târziu avea să susţină că îşi dă demisia dacă vor fi puse în practică. "La solicitarea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin programul informatic asigurat de Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, au fost efectuate simulări pentru determinarea cuantumului pensiei în cazul aplicării metodei de calcul a pensiilor conform noii legi. Pentru toate situaţiile care au fost analizate, cuantumul pensiilor obţinut prin aplicarea proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost mai mic cu un procentaj cuprins între 19% şi 69% faţă de cuantumul pensiilor stabilite conform actualei legislaţii. În consecinţă, apreciem că vor fi afectate toate pensiile aflate în plată, dar şi cele care urmează a fi stabilite după intrarea în vigoare a noii legi", se arată în documentul semnat de ministrul Gabriel Oprea.

În răspunsul la interpelare, şeful Apărării precizează că "referitor la suma ce poate fi economisită prin aplicarea noilor prevederi, aceasta nu poate fi determinată, întrucât nu există o bază de date privind drepturile băneşti plătite militarilor, aceştia neavând carnet de muncă. Realizarea bazei de date pentru aproximativ 82.000 de pensionari presupune o perioadă de timp de peste 15-20 de ani pentru consultarea datelor aflate în arhivele militare din teritoriu".

Răspunsul ministrului Oprea la interpelarea lui Valer Marian era de fapt un semn de îngrijorare, ne-a transmis ieri şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice din MApN, comandorul Tiberiu Frăţilă. "Era vorba despre proiectul de atunci al Ministerului Muncii, care ne decima pensiile, iar ministrul a tras un semnal de alarmă", susţine Frăţilă. Cu doar câteva zile înainte de a trimite la Parlament hârtia cu estimările de scăderi, pe 19 martie 2010, Gabriel Oprea nega într-o emisiune televizată orice posibilitate ca pensiile să fie micşorate. "Demisionez dacă scad pensiile şi salariile în sistemul de securitate al ţării", spunea atunci Oprea.

Citeşte răspunsul ministrului Oprea la interpelarea lui Valer Marian (format PDF)

×