x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oprescu nu agreează proiectul de consolidare a clădirii primăriei

Oprescu nu agreează proiectul de consolidare a clădirii primăriei

de Veronica Micu    |    01 Iul 2008   •   00:00
Oprescu nu agreează proiectul de consolidare a clădirii primăriei

11:40 • Consolidarea sediului Primăriei Capitalei, aşa cum a fost ea propusă de echipa fostului primar general Adriean Videanu, nu este pe placul actualului edil-şef Sorin Oprescu.

Consolidarea sediului Primăriei Capitalei, aşa cum a fost ea propusă de echipa fostului primar general Adriean Videanu, nu este pe placul actualului edil-şef Sorin Oprescu.

MĂSURI. El a declarat astăzi că proiectul municipalităţii pe această temă „nu este unul fezabil”, deoarece activitatea administrativă nu poate continua în timpul lucrărilor, iar costurile sunt foarte mari. „Din experienţa pe care o am de la Spitalul Municipal, ştiu că nu se poate lucra în timp ce se consolidează o clădire. Soluţia propusă este una japonezo-americană, care costă foarte mult şi nu pot fi de acord. Nu pot să accept împărţirea Primăriei Capitalei în două. Prefectura Capitalei trebuie să lucreze separat”, a spus Oprescu. În acest context, edilul-şef a explicat că în perioada următoare se va axa pe consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat, acordînd atenţie în mod special şcolilor şi grădiniţelor. „Există fonduri pentru această acţiune de consolidare, există fonduri europene şi trebuie să ne concentrăm pe aceste consolidări. Doresc să încep consolidarea şcolilor şi a grădiniţelor în prima fază, pentru că am văzut un raport cu lista clădirilor afectate şi am constatat că sunt foarte multe care necesită consolidări cu preţuri duble”, a arătat Oprescu. El a precizat că ar susţine demolarea unor clădiri în cazul în care consolidarea acestora presupune costuri aproape duble, comparativ cu realizarea unei construcţii noi. Oprescu a admis faptul că aceasta este o măsură sensibilă, care trebuie adoptată cu grijă, deoarece municipalitatea trebuie să pună la dispoziţia locatarilor din astfel de clădiri spaţii locative adecvate.

COST. Consilierii municipali au aprobat în 2007 indicatorii tehnico-economici privind consolidarea clădirii în care funcţionează Primăria Capitalei, dat fiind că specialiştii susţin că imobilul riscă să se prăbuşească la un cutremur mai puternic. Consolidarea clădirii Primăriei Capitalei vizează o suprafaţă totală de peste 22.000 metri pătraţi. Costul lucrărilor de consolidare este estimat la peste 15 milioane de euro. Proiectul vizează o metodă de consolidare diferită de cea clasică, cea a izolării bazei, deoarece varianta clasică nu permitea efectuarea lucrărilor în prezenţa celor 800 de angajaţi ai municipalităţii. În februarie 2006 au intrat în vigoare noile norme de consolidare, care includ metoda izolării bazei, utilizate cu succes timp de 25 de ani în ţări ca Noua Zeelandă, Japonia, SUA, Cipru. Metoda se bazează pe lucrări concentrate masiv la nivelul subsolului, cele de la suprastructură fiind foarte reduse. Baza clădirii este aşezată pe izolatori din metal şi neopren în straturi succesive. Metoda are avantajele că activitatea în clădire nu se întrerupe pe perioada efectuării lucrărilor, iar nivelul de siguranţă în caz de cutremur este mult mai mare. Varianta clasică de consolidare, chiar dacă s-ar fi realizat pe fragmente, ar fi produs serioase inconveniente: poluare sonoră prelungită, praf şi condiţii de şantier în care ar fi trebuit să-şi desfăşoare activitatea angajaţii primăriei, fiind afectaţi şi cetăţenii care vin zilnic să-şi rezolve diverse probleme. Fiecare primar general de pînă acum a susţinut necesitatea consolidării clădirii, dar niciunul nu şi-a asumat răspunderea de a arunca în haos activitatea primăriei timp de cel puţin câteva luni. În mai 2008, consilierii municipali au aprobat consolidarea sediului primăriei Capitalei cu o valoare de circa 53,5 milioane lei, execuţie financiară eşalonată pe trei ani şi asigurată de la bugetul municipalităţii.

×