Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat joi că proiectul legat de reabilitarea şcolilor prin programul BEI este aproape finalizat, la 80 de şcoli, printre care şi Şcoala de Muzică şi Arte, lucrările sunt finalizate, iar la alte 19 au rămas de executat doar amenajările interioare.
"Proiectul legat de reabilitarea şcolilor este aproape gata. Bucureştiul are în acest moment 100 de şcoli la cheie. De reţinut că aceste şcoli sunt în primul rând consolidate şi reabilitate, dar şi modernizate. Au laboratoare, cabinete, săli de sport, mobilier de ultima generaţie, echipamente de înalta tehnologie. Doar în 19 unităţi de învăţământ se mai lucreaza la finisaje şi la corpurile nou construite, procesul de învăţămând nefiind afectat" a spus Sorin Oprescu, joi, după vizita la Şcoala de Muzică şi Arte nr. 3.
Valoarea lucrărilor desfăşurate la Şcoala de Muzică şi Arte a fost de 798.319,87 de euro.
"Şcoala a fost dotată cu instrumente muzicale cu coarde, viori, viole, violoncel, harpă de concert, chitară clasică, instrumente performate adecvate atât procesului de învăţământ cât şi susţinerii de concerte. În continuare, şcoala urmează să fie dotată cu încă 17 tipuri de instrumente, printre care pian de concert cu coadă, pianină mecanică, flaut, oboi, clarinet, fagot, chitară electrică, xilofon, a declarat directorul Direcţiei de Investiţii din Primăria Capitalei, Bogdan Hreapcă.
Directorul unităţii de învăţământ a spus că cei 400 de elevi care studiază muzica şi artele la această şcoală au învăţat, pe durata desfăşurării lucrărilor, în cinci unităţi de învăţământ şi teatre, fiind elevi care, deşi au finalizat un ciclu de învăţământ, "nu au pus niciodată piciorul într-o şcoală de muzică".
"Aceasta a fost una dintre şcolile incluse în pachetul celor 11 şcoli moştenite cu problemele pe care le cunoaşteţi, anchete şi alte procese", a precizat Sorin Oprescu.
Primarul Capitalei a mai spus că, deşi pe hârtie programul de reabilitare a şcolilor a început în anul 2000, lucrările au început efectiv în 2008.
Clădirea Şcolii de Muzică şi Arte din strada Ştirbei Vodă nr.101 a fost construită în anul 1881, împreuna cu Biserica Sfântul Ştefan (monument de arhitectură din secolul XVIII), şcoala fiind inclusă în ansamblul " Cuibul cu Barza". Unitatea de învăţământ este formată din două corpuri de clădire, dintre care unul este nou construit. Şcoala are 24 de săli de studiu, trei săli de modelaj şi o sală de audiţie, iar în corpul nou construit vor funcţiona alte două săli de studiu, biblioteca şi arhiva, o sală de uscare a lutului şi o sală de expoziţii.
Primarul Capitalei a vizitat, joi, şi Grădiniţa nr.73 din Splaiul Independenţei nr. 68, din Sectorul 5 al Capitalei. Oprescu a declarat că, după ce municipalitatea a câştigat procesul privind proprietatea imobilului, având în vedere că funcţiunea iniţială era cea de locuinţă, iar prin transformarea sa forţată ulterior în grădiniţă s-a obţinut un spaţiu impropiu pentru desfăşurarea acestei activităţi, fără spaţii suficiente care sa respecte condiţiile legale igienico-sanitare, s-a impus ca unică soluţie demolarea tuturor anexelor improvizate şi realizarea unei nou corp, perfect integrat construcţiei iniţiale cu subsol, parter şi două etaje.
Grădiniţa a fost dotată cu mobilier, calculatoare, aparatură electronică, sistem de supraveghere, valoarea totală a investiţiilor fiind de 1.558.043,86 de euro.
Clădirea în care funcţionează grădiniţa a fost construită aproximativ între anii 1900 şi 1936, având iniţial destinaţia de locuinţă.
Sorin Oprescu a mai spus că, în prezent, 80 de şcoli incluse în programul de reabilitare derulat cu Banca Europeană de Investiţii au fost finalizate, în timp ce în alte 20 se lucrează, la 19 dintre acestea rămânând de executat doar amenajări exterioare sau lucrări la anexe. O singură unitate şcolară se află în execuţie pentru desfăşurarea lucrărilor fiind necesară relocarea activităţii.
"Din cele 100 de şcoli aflate în programul de reabilitare şi modernizare, în 99 de unităţi de învăţământ procesul educaţional se desfăşoară normal. Elevii bucureşteni care învaţă aici beneficiază de condiţii la nivel european, de laboratoare, săli de sport, cabinete medicale complet utilate", a mai declarat Sorin Oprescu.
Totodată, prin acest program au fost finalizate şi 41 de săli de sport, bazinul semiolimpic care se construieşte la Şcoala nr. 311 fiind realizat în proporţie de 85 la sută.
Din totalul celor 102 şcoli cuprinse în programul de reabilitare BEI, 64 sunt şcoli generale, 15 sunt licee, 19 sunt şcoli speciale şi patru sunt grădiniţe. Două dintre şcoli au fost excluse din program, după ce în instanţă au fost câştigate procesele privind proprietatea clădirilor de către foştii proprietari. La aceste unităţi de învăţământ s-au făcut lucrări de consolidare a structurii de rezistenţă, s-a refăcut termoizolarea, au fost dotate cu reţele noi de date şi voce, cu instalaţii de incendiu şi efracţie, dar şi cu sisteme video în interior şi exterior.
Oprescu a mai spus că aceste şcoli nu mai fuseseră reabilitate de zeci de ani, unele din 1960.
Programul de reabilitare derulat de Primăria Municipiului Bucureşti cu Banca Europeană de Investiţii are o valoare de 233,58 milioane de euro, din care 112,2 milioane de euro sunt bani proveniţi prin finanţarea BEI, iar 121,38 milioane de euro, la care se adaugă TVA, şi alte taxe, provin din surse locale.