Potrivit dcnews.ro. în fiecare an, această modificare a orei se face în ultimul weekend din octombrie, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Pentru că majoritatea oamenilor sunt confuzi atunci când trebuie să schimbe ora, ei folosesc deseori expresia „primăvara înainte, toamna înapoi”.
Cum ne afectează schimbarea orei sănătatea
De cele mai multe ori, schimbarea orei are repercusiuni asupra psihicului și sănătății oamenilor care au nevoie de mai mult timp pentru a se acomoda. Această schimbare perturbă ceasul biologic și, în același timp, pot apărea dereglări hormonale, în special în ceea ce privește melatonina, hormonul care se ocupă cu reglarea ceasului biologic al organismului.
”Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează modul cum se realizează această adaptare. De aceea, unii pacienţi pot prezenta o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru.
Toamna și iarna, mulți oameni petrec de obicei toată ziua în interior, la serviciu sau la școală, ori acasă și până la finalul zilei de muncă sau școală este deja întuneric. Asta înseamnă că primim mai puțină expunere la soare, ceea ce reduce cantitatea de vitamina D pe care corpul nostru o produce, scrie utswmed.com. Nivelurile scăzute de vitamina D sunt legate de starea de spirit scăzută și depresie, precum și de oboseală, dureri musculare și oase slăbite, fondul fiind propice instalării unor afecțiuni sistemice sau autoimune.
Incidența bolilor mintale crește în această perioadă
Întreruperea somnului poate determina, de asemenea, un risc crescut de boli mintale. În toamnă, pierderea unei ore de lumină spre seară ne poate afecta semnificativ starea de spirit și poate semnala începutul tulburării afective sezoniere, un tip de depresie care este asociată cu lipsa luminii solare.
Lipsa luminii solare suprimă producția a doi hormoni importanți: melatonina care induce somnul și serotonina „substanța fericirii”, care joacă un rol cheie în echilibrul dispoziției generale. Cu alte cuvinte, este mai probabil să fim morocănoși și obosiți, dar incapabili să adormim în zilele următoare, după schimbarea orei. Un studiu a arătat că spitalele au raportat că au tratat cu 11% mai multe simptome depresive imediat după schimbarea orei de toamnă. Schimbarea orei din primăvară nu a dus la un rezultat similar, susținând ideea că lumina soarelui face bine minții și trupurilor noastre.
Un alt risc care poată părea neobișnuit este cel de accidente auto. Accidentele de trafic mortale devin, de asemenea, un pericol mai mare după schimbarea orei. Un studiu recent a arătat că accidentele mortale cresc cu 6% și sunt mai frecvente dimineața imediat după schimbarea orei. Desigur, schimbarea propriu-zisă a orei este foarte puțin probabil să provoace probleme. Cu toate acestea, în timp, trebuie să fim atenți la modul în care somnul, sau lipsa acestuia, ne afectează sănătatea generală. Deși nu ne putem reseta manual ceasul intern, o atenție sporită pentru sănătatea ne poate scăpa de efectele neplăcute ale perioadei.