x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ora Pământului: Dacă românii ar stinge lumina o oră, s-ar economisi 1,16 milioane de kilowaţi/oră

Ora Pământului: Dacă românii ar stinge lumina o oră, s-ar economisi 1,16 milioane de kilowaţi/oră

30 Mar 2019   •   13:15
Ora Pământului: Dacă românii ar stinge lumina o oră, s-ar economisi 1,16 milioane de kilowaţi/oră

Anual, începând cu 2007, în ultima sâmbătă a lunii martie se sărbătoreşte Ora Pământului - Earth Hour - eveniment internaţional care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de curent electric faţă de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice. Timp de o oră, în intervalul 20:30 - 21:30, instituţii şi companii din întreaga lume sting luminile şi opresc aparatele neesenţiale, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie, Earth Hour.

"Anul acesta suntem la cea de a 13-a ediţie a 'Orei Pământului'. În peste 170 de ţări, sâmbătă, 30 martie 2019, la 20:30 (ora locală a fiecărei ţări), monumente sau situri celebre nu vor fi iluminate timp de o oră, cetăţenii, colectivităţile şi firmele fiind invitate să facă şi ele acelaşi lucru. Toţi cei implicaţi în organizare speră astfel să mobilizeze milioane de persoane din întreaga lume care să susţină respectarea angajamentelor împotriva încălzirii climei", se menţionează într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Ministerul Mediului se va implica în mod activ în organizarea Orei Pământului şi se va afla printre instituţiile care vor stinge luminile între orele menţionate. În acest context ministerul recomandă tuturor - instituţii publice, companii, ONG-uri, cetăţeni - să se alăture demersului şi să facă stingă lumina sâmbătă, în intervalul 20:30 - 21:30.

Dacă fiecare persoană din România ar participa, sâmbătă, la Ora Pământului, prin stingerea luminii timp de o oră ar putea fi economisiţi peste 1,16 milioane de kilowaţi/oră, a transmis, vineri, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, prin intermediul unui comunicat, emis în contextul marcării Orei Pământului.

Economia de 1,16 milioane kilowaţi/oră este comparabilă cu consumul anual al unei comunităţi de circa 2.200 de locuitori sau cu producţia anuală dintr-o microhidrocentrală de 133 kW putere instalată, notează E.ON.

La fel ca în lumea întreagă, pe 30 martie, în România, se vor stinge luminile timp de o oră, într-un gest simbolic menit să atragă atenţia asupra nevoii tot mai stringente de protejare a mediului înconjurător, aminteşte E.ON România. Între orele 20:30 şi 21:30 oamenii vor stinge luminile şi vor opri aparatura electrică, demonstrând că pot avea un comportament responsabil şi că astfel pot contribui, prin economia de energie realizată, la diminuarea impactului activităţilor lor de zi cu zi asupra naturii, se menţionează în comunicatul companiei.

"Potenţialul este semnificativ, iar dacă fiecare om din România ar participa la această iniţiativă ar putea fi economisiţi peste 1,16 milioane de kilowaţi/oră. Ora Pământului transmite un semnal important referitor la problema risipei de energie şi cred că e bine să fim preocupaţi de acest aspect nu doar o oră pe an, ci tot timpul", afirmă Hajdinjak.

Spre comparaţie, în Germania, dacă fiecare om ar participa la această iniţiativă, s-ar putea economisi aproape 18,2 milioane kWh, ceea ce este de ajuns pentru furnizarea de energie electrică necesară unui orăşel de 7.000 de gospodării timp de un an întreg.

Pe de altă parte, persoanele care doresc cu adevărat să economisească energie ar trebui să îşi înlocuiască aparatura ineficientă din punct de vedere energetic sau, exact ca în timpul Orei Pământului, să mai închidă, când şi când, câte o oră, aparatura electrică, atrage atenţia E.ON.

"Sunt multe lucruri, în aparenţă mărunte, dar care ajută la economisirea energiei. Spre exemplu, încărcătoarele lăsate în priză consumă energie chiar dacă telefonul nu este cuplat, la fel şi aparatele electrocasnice lăsate în stand-by, susţine sursa. De asemenea, având în vedere că un sfert din consumul de curent din gospodărie este dat de funcţionarea frigiderului, iar 10% de maşina de spălat, se pot reduce costurile folosind aparatură electrocasnică de clasă energetică superioară", subliniază compania.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: ora pamantului e.on economisire