x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oraşele pe care le-a părăsit Diaz

Oraşele pe care le-a părăsit Diaz

de Irina Munteanu    |    09 Sep 2007   •   00:00
Oraşele pe care le-a părăsit Diaz

Fernando M. Diaz vine din patria Fridei Kahlo, dar lucrările sale plastice nu au nimic din explozia de culori a Fridei. El călătoreşte, apoi recompune locuri şi oameni in stil minimalist.

Fernando M. Diaz vine din patria Fridei Kahlo, dar lucrările sale plastice nu au nimic din explozia de culori a Fridei. El călătoreşte, apoi recompune locuri şi oameni in stil minimalist.

Pănă la 19 septembrie putem să vizităm, intr-un periplu imaginar, "Oraşe pe care le-am părăsit", o expoziţie de artă plastică a mexicanului Fernando M. Diaz, la Sala de expoziţii

IRECSON. Pictorul a călătorit mult, dar voiajele sale s-au petrecut nu numai in spaţiul real, ci şi in sine, i-au imbogăţit şi transformat viziunea. După ce a văzut s-a oprit şi a depus mărturie despre locuri, in propria sa manieră. Din puncte şi linii, roşu, galben şi negru, hărtie lucrată manual şi tuş, pictorul a scris despre "Salonik", "Kolona del Kurtijo", "Ierusalim", "Atena 1941", "Istanbul", a recreat un "Epitaf", ne-a dezvăluit ce inseamnă pentru el "Nostalgia", "Tristeţe", "Jos", "Interdicţie".

Criticul de artă Luiza Barcan a remarcat, la deschiderea expoziţiei: "Fiecare lucrare este efectul unui anumit spaţiu. Impresionează modul original in care Fernando M. Diaz abordează realul. Astfel, fiecare tablou devine o pilulă foarte fină, o sinteză a realului. Fineţea şi delicateţea executării dau aspectul acesta de caligramă, de gănd rostit dintr-o suflare, de haiku".

GRAFICIAN. Născut in 1952, in Orizaba, Veracruz, Mexic, Fernando M. Diaz a călătorit, a creat şi a expus apoi in Barcelona, Florenţa, Sofia, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Moscova, Nicosia, Chicago, Los Angeles. Acum a venit pentru prima oară in Romănia, invitat de pictoriţa Ioana Crăciun Dobrescu la Simpozionul de artă de la Făget, un orăşel din judeţul Timiş, aflat la 40 de kilometri de Lugoj. "Ne cunoaştem de doi ani, ne-am intălnit la Graz. El este profesor de grafică la Universidad Nacional Autonoma de Mexico şi la Instituto Nacional de Bellas Artes din Mexico City, dar in acelaşi timp şi un sprijinitor al artei mexicane. Deţin trei galerii de artă, dintre care una in San Miguel Allende, un orăşel plin de artişti. I-am spus că simpozionul are loc intr-un oraş in care se va face un muzeu, şi a fost de acord să vină", spune Ioana Crăciun Dobrescu. Arta i-a fost răsplătită cu numeroase premii şi distincţii, printre care "Lorenzo il Magnifico" şi "Merito Reconnaissance", conferit de preşedintele Republicii Italiene.

BRÃ...NCUŞI. Pictorul ne-a mărturisit că sursele sale sunt "viaţa şi istoria, care, cred eu, este tragică in totalitatea ei. Şi titlul expoziţiei, «Oraşe pe care le-am părăsit», vorbeşte despre acest lucru". Trecuse deja prin Timişoara şi Sibiu, dar văzuse doar in fugă nişte locuri unde ar dori să revină. In ultimele zile petrecute in Romănia şi-a programat o vizită la Tărgu-Jiu: "Nu pot să mă intorc in Mexic fără să văd lucrările lui Brăncuşi".

×
Subiecte în articol: observator