x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Orasul Navodari vrea faleza pe canal

Orasul Navodari vrea faleza pe canal

de Dana Ciobanu    |    04 Aug 2005   •   00:00
Orasul Navodari vrea faleza pe canal

Desi nu are statut de statiune turistica, orasul Navodari traieste in fiecare vara din joburi estivale. Acum, edilii vor sa amenajeze cea mai mare faleza de pe Canalul Dunare-Marea Neagra, pe bratul spre Lacul Tasaul.

Peste doua hectare de teren din vecinatatea bratului care leaga Canalul Dunare-Marea Neagra de Lacul Tasaul ar putea deveni faleza orasului Navodari.

Un an. De atat ar fi nevoie pentru ca un plan cu bataie turistico-economica al Primariei Navodari sa devina realitate. Tinta edililor celui mai nordic oras de pe litoralul romanesc al Marii Negre este amenajarea falezei de pe bratul care leaga partea nordica a Canalului Dunare-Marea Neagra, Poarta Alba-Midia Navodari de Lacul Tasaul.

PROIECT. Pretul unei investitii minime in acest proiect este de 3 miliarde de lei. "Exista doua variante de finantare a acestui proiect. Fie amenajam faleza din fondurile administratiei locale, fie incheind un contract de asociere in participatiune cu o firma privata", ne-a spus primarul Navodariului, Tudorel Calapod. Administratia locala a contactat un arhitect care a facut un plan al viitoarei faleze amenajate. "Aici avem apa curenta, o statie de epurare si curent electric. Ne doream sa vedem cam ce s-ar putea face in acest spatiu, dupa ochiul unui specialist. Insa abia de acum inainte urmeaza sa initiem o licitatie de proiecte. Cel agreat va fi aprobat de Consiliul Local, apoi se va face o licitatie pentru constructie", explica Calapod. In principiu, pe terenul de langa canal ar trebui sa fie amenajate o pista de role, una de biciclete, un restaurant, spatii comerciale si o scena, cel mai probabil pe apa. Aici ar urma sa se desfasoare toate concertele in aer liber, pentru a decongestiona piata centrala a orasului, locul unde se organizeaza astfel de evenimente.

PARADOX. De ce ar fi nevoie de o asemenea investitie la Navodari? Orasul, eminamente industrial, nu are statut oficial de statiune turistica, desi aici exista una dintre cele mai mari tabere de copii din Romania. Un avantaj care ar putea fi exploatat, daca in aceasta locatie de vacanta s-ar face macar cateva investitii serioase. "Tabara de copii ne trage in jos. Sunt patru sindicate care isi impart autoritatea asupra ei. Cum nu cad niciodata la intelegere, spatiile nu au mai suferit imbunatatiri de foarte multa vreme, iar noi nu putem face nimic fara acordul acestor sindicate.

Singura investitie majora care a fost facuta dupa ’90 in incinta taberei a fost renovarea Hotelului Delfin", spune primarul. Pentru ca nu este declarat statiune turistica, neridicandu-se la standardele cerute de normele in vigoare, Navodariul nu poate atrage fonduri europene pe proiecte de turism. Neoficial, totusi, orasul traieste din servicii sezoniere estivale. Aproape 1.000 de locuitori ai sai lucreaza in tabara pe timpul verii, alte cateva mii se angajeaza sezonieri pe Litoral, iar in oras functioneaza zeci de pensiuni turistice.

VIITOR
"Sunt convins ca investitia pentru amenajarea celei mai mari faleze pe Dunare din Romania este foarte profitabila. Agentia Nationala de Canotaj este interesata de concesionarea a 3 kilometri de canal din apropierea falezei, in care si-au exprimat intentia de a investi 4 milioane de euro. Este o locatie bine pozitionata pentru sport si turism"

ACORD
"Sper sa putem ajunge la un acord cu Administratia Canalelor Navigabile, autoritatea care detine si administreaza Canalul Dunare-Marea Neagra. Aceasta zona poate fi exploatata si prin folosirea in scop turistic a bratului spre Lacul Tasaul, precum si a intrarii la Marea Neagra, prin ecluza. Si unii, si altii avem de castigat" - Tudorel Calapod, primar Navodari

REFERENDUM
Deocamdata, orasul Navodari nu are nici "semnale" de intrare pe teritoriul sau, nici stema. Dar lucrurile se rezolva incetul cu incetul. De curand a fost lansata o provocare tinerilor arhitecti si designeri - un concurs de proiecte, cu premii de 200 de euro pentru fiecare plan agreat, pentru construirea a patru semnale de intrare in oras. Din cele 19 propuneri, o comisie de specialisti a selectat cinci. Planurile sunt afisate in piata centrala, iar cetatenii sunt chemati sa-l aleaga pe cel care le place cel mai mult.
×
Subiecte în articol: observator navodari