x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Orban: PDL urmăreşte să jefuiască şi Bucureştiul

Orban: PDL urmăreşte să jefuiască şi Bucureştiul

07 Iul 2010   •   00:00
Orban: PDL urmăreşte să jefuiască şi Bucureştiul

Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat că Guvernul întenţionează să adopte o lege sau o OUG pentru a desfiinţa primăriile de sector, ale căror atribuţii să fie preluate de Primăriei Generale şi că PDL urmăreşte să dispună de bugetul de peste două miliarde de euro al Capitalei.



"Bucureşteni, PDL vă pregăteşte ceva. De 10 ani, tribul de «canibugetivori» condus de Băsescu şi de Udrea - eu nu l-aş trece şi pe Boc - jinduieşte să pună mâna pe Bucureşti. După ce au jefuit România aproape doi ani, clanul Băsescu pregăteşte o ordonanţă de urgenţă sau o lege care urmăreşte desfiinţarea primăriilor de sector şi preluarea atribuţiilor acestora de către Primăria Capitalei", a susţinut Ludovic Orban, potrivit Mediafax.

El a subliniat că democrat-liberalii nu fac acest lucru "pentru că ar vrea să îmbunătăţească ceva în administraţia Bucureştiului, ci pentru simplul fapt că bugetul de peste 2 miliarde de euro din Bucureşti nu se află în pixul lor".

Orban a adăugat că "există primării de sector care s-au dezvoltat în ultimii 18 ani, au reuşit să dezvolte servicii de calitate şi au reuşit să dezvolte sectoarele pe care le-au administrat mult mai bine decât a reuşit Primăria Capitalei să rezolve problemele cu care era învestită prin lege". El a menţionat că, spre exemplu, la Primăria Sectorului 1 o autorizaţie de construcţie se eliberează în medie în maximum 3 săptămâni, în timp ce la Primăria Capitalei eliberarea unei autorizaţii durează în medie 6 luni de zile.

Întrebat dacă liberalii vor sesiza Avocatul Poporului pentru acest act normativ, Ludovic Orban a răspuns: "Sperăm să nu îndrăznească PDL să introducă pe sub preşul Constituţiei şi democraţiei parlamentare, dar ştim cu certitudine că acest act normativ este pregătit".

La rândul său, preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a precizat că acest act normativ este "în lucru în momentul de faţă la MAI şi se lucrează de zor la el".

"Părerea mea este că vor încerca în septembrie să găsească o formulă să-l adopte într-o formă sau alta. Septembrie, octombrie", a spus Chiliman.

Orban a adăugat că în Uniunea Europeană există principiul subsidiarităţii care stă la baza exercitării actului de guvernare, un principiu care spune că "decizia trebuie coborâtă la un nivel cât mai apropiat posibil de cetăţean pentru ca cetăţeanul să fie cel care participă la luarea deciziei şi să poată controla modul în care îşi fac treaba autorităţile".

"PDL este antieuropean, este împotriva principiului administraţiei locale şi nu face altceva decât să urmărească jefuirea şi a acestei perle a coroanei care este Bucureşti, în care se realizează aproximativ 35% din PIB-ul României", a afirmat Orban.

El a ţinut să critice şi faptul că PSD şi primarul Sorin Oprescu nu s-au exprimat public pe această temă. "Constat cu tristeţe că până azi colegii de opoziţie nu au spus un cuvânt pe această temă şi le solicit să se pronunţe public asupra acestui proiect al PDL şi sper să nu să refacă alianţa PDL-PSD, aşa cum am văzut în ultima perioadă în Consiliul General al Capitalei. De asemenea, îi solicit public primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, să se exprime pe această temă pentru că este o temă extrem de importantă pentru viitorul Bucureştiului şi pentru evoluţia administraţiei locale", a conchis deputatul PNL.

×
Subiecte în articol: observator