x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Orban: România e statul european candidat cel mai bine pregătit pentru procesul de extindere a OCDE

Orban: România e statul european candidat cel mai bine pregătit pentru procesul de extindere a OCDE

27 Oct 2020   •   14:50
Orban: România e statul european candidat cel mai bine pregătit pentru procesul de extindere a OCDE
Sursa foto: Gov.ro

România este statul european candidat cel mai bine pregătit pentru procesul de extindere a OCDE, a afirmat premierul Ludovic Orban în discursul susținut în cadrul reuniunii plenare a Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

 

„În contextul vizitei oficiale efectuate la Paris, prim-ministrul României Ludovic Orban a avut astăzi (marți - n.r.) o întrevedere cu Secretarul General al OCDE, Angel Gurria. Premierul Ludovic Orban a susținut, totodată, o alocuțiune în plenul Consiliului OCDE, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu reprezentanții permanenți ai statelor membre”, transmite Guvernul.

Potrivit sursei citate, în cadrul întrevederii bilaterale cu Secretarul General al OCDE, Angel Gurria, prim- ministrul Ludovic Orban a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat de acesta candidaturii României pe parcursul mandatului.

„Prim-ministrul României a evidențiat eforturile României pentru demararea procesului extinderii OCDE cu țara noastră. În dialogul interactiv cu membrii Consiliului, aceștia au evidențiat faptul că România a atins gradul necesar de pregătire pentru începerea negocierilor de aderare și au apreciat eforturile Guvernului român în acest sens. În discursul din cadrul reuniunii plenare, premierul Ludovic Orban a reiterat angajamentul ferm al României de a deveni membru al OCDE, demonstrat prin însușirea constantă și promovarea activă a standardelor și valorilor OCDE, țara noastră fiind statul european candidat cel mai bine pregătit pentru procesul de extindere a organizației. Prim-ministrul a evocat cooperarea consolidată a României cu OCDE și participarea sa extinsă la structurile de lucru ale organizației, punctând adoptarea a 47 de instrumente juridice și solicitarea de aderare la alte 19, cele mai recente vizând integritatea publică, buna guvernanță, egalitatea de gen și instituțiile fiscale independente. Între proiectele relevante, a menționat elaborarea de către OCDE a studiului economic, a revizuirii sistemului de licențiere, a strategiei naționale pentru piețele de capital, precum și includerea României în ediția 2021 a documentului ”, adaugă Executivul.

Totodată, premierul Ludovic Orban a subliniat că „România este un susținător ferm al principiului multilateralismului și al organizațiilor fundamentate pe principiul ordinii internaționale bazate pe reguli”.

„A evidențiat necesitatea adaptării instituțiilor multilaterale prin reguli mai ferme, potrivite contextului economic global, pentru a fi pregătite să răspundă provocărilor majore, precum criza provocată de pandemia de Covid-19. Premierul Ludovic Orban a menționat prioritățile cuprinse în Planul Național de Relansare și Reziliență pe care Guvernul României îl pregătește pentru a beneficia de fondurile europene din cadrul Mecanismului European de Redresare și Reziliență. Șeful Executivului a subliniat angajamentul Guvernului pentru realizarea de investiții în domenii prioritare precum: infrastructură de transport, conectivitate digitală, energie și tranziție ecologică, dezvoltare urbană, sănătate, agricultură, educație, protecție socială și cercetare-inovare”, transmite Guvernul.

 

 

×
Subiecte în articol: ludovic orban