x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ORDONANŢĂ PĂGUBOASĂ/Taxa auto, în atenţia Comisiei Europene

ORDONANŢĂ PĂGUBOASĂ/Taxa auto, în atenţia Comisiei Europene

de Elena Stan    |    10 Dec 2008   •   00:00
ORDONANŢĂ PĂGUBOASĂ/Taxa auto, în atenţia Comisiei Europene

Brambureala cu taxa de poluare auto capătă conotaţii noi. Guvernanţii şi-au dat seama că au uitat să treacă în Ordonanţa de Urgenţă publicată luni în Monitorul Oficial data la care aceasta intră în vigoare. Taxa de poluare auto se suspendă în perioada 15 decembrie 2008-31 decembrie 2009 la toate maşinile Euro 4 (noi şi second-hand aduse din UE), cu motorizare de până la 2.000 cmc. Suspendarea taxei şi pentru maşinile vechi Euro 4 a fost realizată la cererea CE, care susţine că nu a fost informată despre triplarea taxei la maşinile second-hand.

Funcţionarii administraţiilor financiare au fost din nou luaţi ca din oală de noua Ordonanţă de Urgenţă, publicată luni în Monitorul Oficial (MO), potrivit căreia valoarea taxei creşte de până la trei ori pentru maşinile second-hand din import. Confuzia a fost creată de lipsa datei de intrare în vigoare a modificării valorii taxei auto pentru maşinile second-hand din import. Astfel, în timp ce unele Administraţii Financiare din ţară cereau ieri bani mai mulţi pentru taxa auto, altele nu au mai făcut deloc încasări. Deşi iniţial premierul Călin Popescu Tăriceanu anunţase că majorarea taxei pentru maşinile vechi va intra în vigoare o dată cu suspendarea acesteia pentru cele noi, Euro 4, cu motorizare de până în 2.000 de centimetri cubi, autorităţile s-au gândit ca majorarea să intre în vigoare imediat după publicarea Ordonanţei în MO. Nici măcar cei care au semnat Ordonanţa nu ştiau că aceasta se va aplica din a doua zi de la publicare în MO. “Eu ştiam că majorarea taxei va intra în vigoare începând cu 15 decembrie. Este o decizie luată de Guvern, iar eu ca om de mediu a trebuit să semnez”, ne-a explicat Lucia Ana Varga, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului. În aceeaşi situaţie este şi ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, care ne-a explicat că modificarea cu privire la taxa de poluare auto trebuia să intre în vigoare la 15 decembrie. Mai mult, ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat că nu a semnat Ordonanţa, deoarece nu a fost de acord cu modificările aduse.

DEZAMĂGIRE
Persoanele care şi-au cumpărat maşină second-hand din import şi care credeau că mai au la dispoziţie o săptămână pentru a plăti taxa auto după vechiul sistem au avut parte de o surpriză din partea administraţiilor financiare. “Ni se tot spune de câteva zile că s-au blocat calculatoarele şi că nu se mai pot face încasări pentru taxa de poluare auto. După ce că stai să aştepţi aproape două luni ca să mergi la RAR să îţi faci cartea de identitate a maşinii şi două zile ca să îţi calculeze cât ai de plătit, acum când am venit cu banii nu vor să îi mai încaseze”, ne-a declarat Radu Hossu din Braşov. La fel s-a întâmplat ieri de dimineaţă la Ploieşti, unde funcţionarii spuneau oamenilor că nu se mai încasează taxa. “Am de plătit taxa auto pentru o maşină adusă din Germania. Trebuie să plătesc în jur de 1.000 de euro, însă dacă mă pune să plătesc de trei ori mai mult chiar nu am de unde. Mă gândeam că sunt norocos că am apucat să fac ce trebuie până la data anunţată de guvernanţi că se triplează taxa auto, respectiv 15 decembrie, însă se pare că nu este chiar aşa. Casiera refuză să încaseze banii, spunând că s-a primit o hârtie de la Ministerul Finanţelor prin care Administraţia Financiară să înceteze încasarea banilor proveniţi din taxa de poluare auto până la noi ordine”, ne-a declarat Leonard Dumitru, proprietarul unei maşini

second-hand. Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Financiare din Ploieşti, încasarea banilor din taxa de poluare nu se mai face decât după aprobarea primită de la Ministerul Finanţelor. În acelaşi timp, administraţiile financiare din Bucureşti calculează taxa după Ordonanţa nouă. “Am primit mai multe cereri azi pe care le vom calcula potrivit noii legislaţii”, ne-a explicat reprezentantul administraţiei din cartierul Berceni.

SUSPENDARE
Potrivit Ordonanţei, începând de la 15 decembrie, autovehiculele a căror capacitate cilindrică nu depăşeşte 2.000 de centimetri cubi (cmc) şi care sunt înmatriculate pentru prima dată în România sau în alte state membre ale Uniunii Europene sunt exceptate de la plata taxei pe poluare până la data de 31 decembrie 2009. Exceptate de la plata taxei auto sunt şi maşinile conforme normelor Euro 5 şi Euro 6, precum şi vehiculele electrice şi hibride. Comisia Europeană a atenţionat Guvernul că ordonanţa de suspendare a taxei auto conţine “o problemă tehnică”, în sensul că taxa ar trebui ridicată şi pentru vehiculele uzate Euro 4 înregistrate în UE între 15 decembrie 2008-31 decembrie 2009 şi aduse în România după acest interval.

PROGRAM RAR
Deşi programarea la Registrul Auto Român (RAR) durează între 10 şi 61 de zile, funcţionarii nu-şi ies din ritmul normal. Astfel, toate unităţile RAR din ţară vor fi închise în perioada 25 decembrie 2008-4 ianuarie 2009. Activitatea va fi reluată la 5 ianuarie, însă până atunci activitatea se va derula potrivit programărilor telefonice sau pe internet. Conducerea RAR a decis să prelungească programul sucursalelor la 12 şi 19 decembrie, fiind deschis între orele 8:00 şi 16:30, în timp ce la 13 decembrie şi 20 decembrie angajaţii Registrului îşi vor desfăşura activitatea cu populaţia între orele 8:00 şi 14:00.

DISCRIMINARE PENTRU MAŞINILE MAI VECHI
Decizia triplării taxei de poluare auto a fost luată şi aplicată fără a fi informată Comisia Europeană. Mai mult, Comisia Europeană nu a transmis răspunsul nici cu privire la suspendarea taxei de poluare auto pentru maşinile noi, cu motorizare de până în 2.000 cmc. “Măsurile referitoare la majorarea de până la trei ori a taxei pentru maşinile rulate nu au fost prezentate oficial, iar Comisia nu a fost informată despre acestea”, a declarat Maria Assimakopoulou, purtătorul de cuvânt al comisarului UE pentru Taxe şi Uniune Vamală. Totodată, Assimakopoulou a atras atenţia că, deşi au libertatea de a stabili nivelul de taxare auto, statele membre sunt obligate să aplice principiul nediscriminării, în sensul majorării taxei atât pentru maşinile rulate, cât şi pentru cele noi.

 

Căutaţi de Fisc să plătească retroactiv taxa de mediu

Locuitorii municipiului Turda spun că oamenii care au plătit luni taxa de mediu nemajorată sunt căutaţi de Administraţia Fiscală din Turda pentru a achita diferenţa dintre taxa nemajorată şi noua valoare, triplată, intrată în vigoare peste noapte. “Am văzut şi am auzit revolta unui cetăţean care acuza la ghişeu administraţia că, deşi şi-a plătit taxa luni, marţi dimineaţă a fost chemat să plătească diferenţa de bani până la suma triplată. Omul era furios, iar la coadă se vorbea că nu e singurul căutat de Fisc în acest sens”, spune Daniel Lăpuştean, aflat şi el la acelaşi rând pentru a-şi înmatricula o maşină importată. Mai mult, în preajma orelor amiezii, oamenii deja refuzau să mai plătească taxa, fie ea retroactivă sau nu. La sediile RAR Cluj şi la Serviciul de înmatriculări, clujenii sunt mai mult decât furioşi şi se pregătesc să iasă în stradă la data de 15 decembrie, la ora 10 dimineaţa, şi să parcurgă ruta RAR-Gilău până la sediul Primăriei Cluj.

  • Lacrima Andreica – Cluj

 

Jandarmeria salvează Finanţele

Scandal, înjurături şi îmbrânceli la Administraţia Financiară Timişoara, încă de la primele ore ale dimineţii de ieri, unde  s-au format cozi de zeci de persoane la biroul unde se plăteşte taxa de poluare auto. Oamenii disperaţi să beneficieze de vechile prevederi ale taxei, mai ales pentru autoturismele second-hand aduse din Uniunea Europeană, au aflat că trebuie să plătească deja noua taxă, deşi toată lumea ştia că aceasta va intra în vigoare doar de la 15 decembrie. Mai mult, şi calculatoarele instituţiei s-au blocat, ceea ce a dus la o perioadă de două-trei ore în care sistemul nu a funcţionat. Nervii oamenilor nu au putut fi calmaţi decât de jandarmi, care au fost nevoiţi să intervină pentru calmarea spiritelor. Deşi Ordonanţa de Urgenţă publicată luni în Monitorul Oficial nu preciza absolut nimic referitor la data de intrare în vigoare a noii formule de calcul a taxei, la o valoare triplă faţă de cea precedentă, interpretarea dată de mai- marii de la Ministerul Economiei şi Finanţelor a fost că actul normativ intră imediat în vigoare. Surse din cadrul Direcţiei de Finanţe ne-au declarat că luni seară, cu câteva minute înainte de ora 19:00, s-a primit un telefon de la Bucureşti prin care se cerea ca noul mod de calcul să intre în vigoare cu ziua de luni. În aceste condiţii, spun funcţionarii de la Finanţele timişene, contribuabilii nu au putut fi informaţi în timp util despre modificarea intervenită. Triplarea taxei auto a bulversat total şi înmatriculările de la Registrul Auto Român. 6.000 de maşini la mâna a doua aşteaptă să fie înregistrate până la 30 ianuarie. Încă de săptămâna trecută, s-au suspendat programările suplimentare pentru aceste maşini. Reînmatriculările se fac pe bandă rulantă la Registrul Auto, cam 100-120 pe zi, iar la ghişee sunt cozi. Operaţiunea are deja o întârziere de 3-4 zile faţă de timpii de lucru normali, din cauză că toate caroseriile trebuie scanate, iar imaginile trimise la un server internaţional care uneori “cade”. Pierderea conexiunii îi pune în dificultate pe angajaţi, iar fără această operaţiune nu se poate face înmatricularea.

  • Mircea Opriş – Timişoara
×