Ziarele şi internetul sunt pline de anunţurile profesorilor care acordă meditaţii particulare. Cu toate acestea, din circa 20.000 de cadre didactice, cât numără la ora actuală Bucureştiul, doar 50 şi-au declarat în 2006 veniturile suplimentare la Fisc!
BUCUREŞTI - Doar 50 de profesori îşi declară meditaţiile
Ziarele şi internetul sunt pline de anunţurile profesorilor care acordă meditaţii particulare. Cu toate acestea, din circa 20.000 de cadre didactice, cât numără la ora actuală Bucureştiul, doar 50 şi-au declarat în 2006 veniturile suplimentare la Fisc! E imposibil de crezut că acesta este şi numărul real al meditatorilor din Capitală.
E de notorietate că învăţământul a rămas printre cele mai prost plătite domenii de activitate din România. În acest context, meditaţiile la domiciliu reprezintă o modalitate simplă pentru cadrele didactice de a-şi rotunji veniturile, cu mult sub cele practicate în Uniunea Europeană. Orele particulare reprezintă o afacere bună pentru profesori, dacă ne gândim la faptul că o şedinţă se plăteşte cu 300.000-500.000 de lei vechi şi că pentru aceşti bani cea mai mare parte a dascălilor nu plăteşte impozit. În evidenţele administraţiilor financiare numărul dascălilor care-şi declară veniturile suplimentare este aproape insignifiant în contextul în care foarte mulţi elevi, în special din clasele terminale, fac meditaţii. A devenit chiar o modă şi un simbol al bunăstării... Conform legii, meditatorii sunt obligaţi să dea chitanţe elevilor şi să plătească impozit pentru banii proveniţi din lecţii particulare. Realitatea este alta. Autorităţile dau neputincioase din umeri şi spun că singura metodă de a-i depista pe profesorii meditatori este ca părinţii să depună plângere.
BUCUREŞTI. Spre exemplu, din cele 18.223 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar care predau în prezent în Bucureşti, doar 50 şi-au declarat la Fisc veniturile suplimentare pe anul 2006 (precizăm că pentru anul 2007 declaraţiile se pot depune până la data de 15 mai 2008). Oare doar 50 de dascăli meditează în Capitală, acolo unde învaţă circa 300.000 de elevi? Fenomenul meditaţiilor a luat amploare în ultimii ani. Sunt dascăli care au renunţat la catedră şi s-au specializat pe lecţii particulare. Profesorii se apără şi spun că salariile sunt mici şi nu au din ce trăi. Elevii susţin că au nevoie de meditaţii pentru că la clasă nu primesc suficiente informaţii. Potrivit Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, cei mai mulţi profesori care şi-au declarat meditaţiile la Fisc sunt în Sectorul 4, respectiv 17 persoane. Codaşe sunt cadrele didactice din Sectorul 1, unde nu s-a înregistrat nici o declaraţie de venit suplimentar. Cele mai mari câştiguri s-au declarat în Sectorul 2, 87.509 lei câştigând 15 profesori din meditaţii în anul 2006.
Milioane de euro din lecţii particulare
Peste 200 de milioane de euro, atât ar fi câştigat profesorii în 2007 din meditaţii, arată un studiu comandat de Agenţia de Strategii Guvernamentale şi realizat de Metro Media Transilvania. Reprezentanţii Agenţiei i-au chestionat atât pe profesori, cât şi pe elevi. Oficialii guvernamentali au constatat că declaraţiile acestora se contrazic. Copiii susţin că plătesc pentru meditaţii mai mult decât spun profesorii că primesc. O explicaţie ar fi că dascălii se tem să declare sumele reale pe care le câştigă. Conform studiului, profesorii susţin că primesc pentru o lecţie particulară în medie 20 de lei. Elevii îi contrazic însă şi spun că plătesc pentru meditaţii chiar şi 35 de lei. Aproape 30% dintre elevii chestionaţi au recunoscut că fac meditaţii, şi asta pentru că nu primesc destule informaţii la clasă.
Venituri la Fisc
Sectorul 1 – 0 lei
Sectorul 2 – 87.509 lei, venituri suplimentare declarate de 15 profesori
Sectorul 3 – 69.400 lei, venituri suplimentare declarate de 14 profesori
Sectorul 4 – 60.185 lei, venituri suplimentare declarate de 17 profesori
Sectorul 5 – 2.448 lei, venituri suplimentare declarate de un profesor
Sectorul 6 – 8.573 lei, venituri suplimentare declarate de 3 profesori
Sursă: Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti