x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ORGANISME MODIFICATE GENETIC - Românii resping OMG

ORGANISME MODIFICATE GENETIC - Românii resping OMG

de Anca Aldea    |    13 Noi 2008   •   00:00
ORGANISME MODIFICATE GENETIC - Românii resping OMG

Un studiu realizat la cererea Greenpeace România de Mercury Research arată că aproximativ 60% din populaţia ţării noastre nu ar consuma alimente pe bază de organisme modificate genetic (OMG).



Studiul a fost realizat în septembrie 2008, pe un eşantion de 1.322 de persoane, cu vârste de peste 15 ani inclusiv, atât bărbaţi (48%), cât şi femei (52%), din zonele rurale (45%) şi urbane (55%) ale României. Marja de eroare a sondajului a fost de plus/minus 2,6%, iar modalitatea de abordare a constat în interviuri orale sau în scris. În linii mari, s-a constatat că românii care resping alimentaţia pe bază de ADN au venituri de peste 300 de euro, cei mai mulţi dintre ei locuiesc la oraş şi au absolvit cel puţin un liceu.

GENERALITĂŢI
Din sondaj reiese că 60% din populaţia totală a României nu ar consuma alimente cu OMG, 14% ar consuma, 9% nu au dat nici un fel de răspuns, iar 17% nu au ştiut ce înseamnă hrană pe bază de OMG. Consumatorii de alimente pe bază de organisme modificate genetic provin, în majoritate, din zona urbană a Moldovei, au vârste cuprinse între 30 şi 44 de ani, au terminat un liceu şi o facultate şi au un venit mediu de peste 500 de euro. Cei mai mulţi consumatori de alimente nemodificate provin din Bucureşti, au vârste cuprinse între 30 şi 44 de ani şi sunt absolvenţi de liceu. Respondenţii care nu au ales nici una dintre variantele DA/NU la întrebarea "Aţi consuma alimente cu OMG?" provin din sudul şi din sud-estul României (Oltenia, Muntenia şi Dobrogea), din zone rurale, au vârste de peste 60 de ani inclusiv, sunt absolvenţi de şcoală elementară şi au venituri de până în 200 de dolari şi între 201 şi 350 de dolari.

DUPĂ REGIUNI

Din cele 164 de persoane chestionate din Bucureşti, 13% au răspuns afirmativ la întrebarea "Aţi consuma alimente cu OMG?", 70% au răspuns negativ, 8% nu au ştiut ce implică ingineria genetică asupra plantelor incluse în consumul alimentar al omului şi alte 8% nu au dat nici un răspuns. Dintre cele 487 de persoane chestionate în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, 11% au spus DA, 63% – NU, 18% nu au ştiut ce înseamnă inginerie genetică, iar 8% au fost indecise asupra unui DA sau unui NU.

Dintre cele 233 de persoane intervievate în Moldova, 19% au răspuns cu DA, 49% – NU, 20% nu au ştiut ce înseamnă ingineria genetică şi 12% au fost indecise asupra unui răspuns concret la întrebarea sus-amintită. Dintre cele 438 de persoane chestionate în Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş, 16% au răspuns cu DA, 60% – cu NU, 15% nu au ştiut ce înseamnă inginerie genetică şi 9% nu au dat nici un răspuns. Pentru ultimele două regiuni, procentele de 49% şi, respectiv, 60% au o credibilitate de 95%, potrivit sociologilor de la Mercury Research.

DUPĂ VENITURI

Cât priveşte clasificarea interlocutorilor în funcţie de venituri, sondajul arată că 20% dintre persoanele care au până la 200 de dolari pe lună şi 18% dintre cele cu peste 500 de dolari lunar ar consuma alimente pe bază de OMG.

Pe de altă parte, procentele celor care nu ar include în alimentaţie hrană pe bază de OMG sunt destul de ridicate, dacă nu chiar foarte ridicate. Astfel, 35% dintre cei cu până la 200 de dolari lunar, 51% dintre cei cu venituri cuprinse între 201 şi 350 de dolari, 59% dintre cei cu venituri între 301 şi 500 de dolari şi 66% dintre cei care au venituri de peste 500 de dolari nu ar consuma astfel de alimente.

DUPĂ VĂRSTĂ
Clasificarea pe grupuri de vârstă arată totodată că, pentru secţiunea 15-29 de ani, 16% au răspuns DA la întrebarea "Aţi consuma alimente cu OMG?", 62% – NU, 15% nu au ştiut ce sunt OMG şi 7% nu au dat nici un răspuns.

Pentru categoria 30-44 de ani, 18% au răspuns DA, 61% – NU, 13% nu ştiu ce sunt OMG şi 8% nu au dat nici un răspuns. Pentru categoria 45-59 de ani, 13% au răspuns afirmativ, 62% negativ, 14% nu au ştiut ce sunt OMG şi 11% s-au abţinut să dea vreun răspuns. Pentru categoria cu vârste de peste 60 de ani, 11% au răspuns afirmativ, 53% – negativ, 25% nu au ştiut ce sunt OMG şi 11% nu au dat nici un răspuns.

ORAŞE, SATE
În ceea ce priveşte zona de provenienţă a respondenţilor, 17% din populaţia aflată în zona urbană (din totalul de 890 de persoane chestionate) au răspuns cu DA, 65% – NU, 12% nu au ştiut ce sunt OMG şi 5% nu au dat nici un răspuns. Dintre cei 432 de oameni din zonele rurale aleşi să răspundă la întrebarea "Aţi consuma alimente cu OMG?", 14% au spus DA, 60% – NU, 17% nu au ştiut ce sunt OMG şi 9% nu au dat nici un răspuns.

DUPĂ SEX
În ceea ce priveşte clasificarea în funcţie de sex, dintre cei 611 de bărbaţi intervievaţi, 14% au răspuns DA, 60% – NU, 16% nu au ştiut ce sunt OMG şi 10% nu au avut nici un răspuns. Dintre cele 711 de femei chestionate, 15% au răspuns afirmativ, 60% – negativ, 17% nu au ştiut ce sunt OMG şi 8% nu au dat nici un răspuns.

DUPĂ EDUCAŢIE
În ceea ce priveşte diferenţele reieşite din nivelul de educaţie, 11% dintre cei 569 de respondenţi absolvenţi de şcoală elementară au răspuns cu DA, 56% – NU, 23% nu au ştiut ce sunt OMG şi 10% nu au dat nici un răspuns. Dintre cei 502 de absolvenţi de liceu, 15% au spus DA, 65% – NU, 11% nu au ştiut ce sunt OMG şi 9% nu au dat nici un răspuns. Dintre cei 251 de oameni cu studii universitare, 21% au răspuns afirmativ, 60% – negativ, 12% nu au ştiut ce sunt OMG şi 7% nu au dat nici un răspuns.

60% din populaţia României nu ar consuma alimente pe bază de organisme modificate genetic

Cititi raportul Mercury Research privind consumul de organisme modificate genetic - fisier .ppt

×