x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Organizaţia Mondială a Muncii: "În România, 15% dintre tineri sunt "prea" educaţi. Procentul e mai mare decât în Marea Britanie sau Germania

Organizaţia Mondială a Muncii: "În România, 15% dintre tineri sunt "prea" educaţi. Procentul e mai mare decât în Marea Britanie sau Germania

08 Aug 2013   •   14:13
Organizaţia Mondială a Muncii: "În România, 15% dintre tineri sunt "prea" educaţi. Procentul e mai mare decât în Marea Britanie sau Germania

În România, 15% dintre tineri sunt 'prea' educaţi comparativ cu cererea pieţei, iar această rată este mai mare decât în Marea Britanie şi Germania, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Muncii (OMM), citate într-un comunicat EY.

Pe de altă parte, discrepanţa între abilităţile celor care îşi caută un loc de muncă şi exigenţele angajatorilor români s-a redus. Astfel, într-un studiu din 2013 al OMM, se precizează că această discrepanţă a scăzut cu 3,5 puncte procentuale între 2010-2011, de la 12%, la 8,5%, în România fiind cea mai mare scădere după Estonia şi Grecia dintre ţările analizate.

Totodată, rata şomajului în rândul tinerilor cu educaţie terţiară (şcoli tehnice şi facultăţi) este foarte mare în România, ajungând la 29,3% în 2011, în creştere faţă de 2010 şi mai mult decât triplă faţă de nivelul anului 2000.

'Toate aceste dificultăţi persistente, ca şi încetinirea revenirii economice la nivel global în 2012 şi 2013, au condus la blazare şi pesimism. Din ce în ce mai mulţi tineri renunţă să mai caute un loc de muncă, iar mulţi se mulţumesc cu un job sub nivelul lor de calificare', afirmă Mihaela Matei, Marketing Supervising Associate EY România, coordonator al studiului EY 'Antreprenorii Vorbesc'.

Aceasta adaugă că, după generaţia de sacrificiu, a celor care a trebuit să traverseze cum s-au priceput tranziţia de la valorile comuniste la cele ale economiei de piaţă, în prezent există 'o generaţia pierdută', cea a tinerilor care nu-şi găsesc loc de muncă din cauza crizei şi a incertitudinilor economice din ultimii cinci ani.

Sintagma 'generaţie pierdută' este asociată tinerilor români în rapoarte ale OMM şi în alte studii care tratează subiectul şomajului şi forţei de muncă la nivel global.

Citeste mai multe, aici

×