x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Orice bonus acordat managerilor la final de contract, la stat sau la privat, impozitat cu 85%. Decizia a fost luată prin OUG

Orice bonus acordat managerilor la final de contract, la stat sau la privat, impozitat cu 85%. Decizia a fost luată prin OUG

11 Iun 2013   •   13:14
Orice bonus acordat managerilor la final de contract, la stat sau la privat, impozitat cu 85%. Decizia a fost luată prin OUG
Sursa foto: Intact Images/Oana Pavelescu

Guvernul a decis impozitarea cu 85% a oricăror „salarii/ indemnizaţii/ sume compensatorii“ acordate membrilor consiliilor de administraţie şi consiliilor de conducere cu ocazia încetării contractului de muncă, anunţă Realitatea TV. Prevederea se aplică atât pentru autorităţi, cât şi pentru companii şi bănci de stat sau private.

Impozitul de 85% a fost introdus prin Ordonanţa de Urgenţă numărul 55/2013 publicată joi, 6 iunie, în Monitorul Oficial, prin derogare de la articolul 43 din Codul fiscal care stabileşte cota de impozit de 16%.

Consilierul economic al premierului, Ionel Blănculescu, consideră că impozitarea cu 85% a sumelor compensatorii acordate tuturor membrilor din consilii de administraţie şi de conducere, este normală, deoarece şi în mediul privat există un "obraz gros".

"Era normal să se ia o măsură care să nu discrimineze un anumit sector. Puneţi-vă în locul acţionarilor unei bănci care trebuie să suporte salarii de milioane euro pentru cei care pleacă din sistem pe diverse motive şi veţi constata că asocierea este tot cu obrazul gros. Este un obraz gros la stat şi un obraz gros la privat. Când era mai greu României, Uniunii Europene şi Statelor Unite ale Americii datorită crizei se găseau personaje care să încaseze milioane de euro care veneau tot de la noi, de la consumatori, fie că plăteam un credit cu o dobândă mai mare sau o asigurare mai mare, şi atunci este normal ca cei 85% să atingă inclusiv mediul privat, pentru că nu atinge partea de performanţă, ci o excepţie", a spus Blănculescu la Realitatea TV.

El a arătat că această regulă este conformă celor aplicate şi la nivel european şi a susţinut că mediul privat, ca şi cel de stat, va fi astfel cu mult mai atent pe cine angajează, pentru a evita situaţiile în care "pe ieşirea din spate" managerii "trimişi la reciclare" să plece cu milioane de euro.

×