x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ovidiu Silaghi, audiat la DNA. Fostul ministru este acuzat de trafic de influenţă

Ovidiu Silaghi, audiat la DNA. Fostul ministru este acuzat de trafic de influenţă

27 Sep 2013   •   11:35
Ovidiu Silaghi, audiat la DNA. Fostul ministru este acuzat de trafic de influenţă
Sursa foto: Liviu Adascalitei

Fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi s-a prezentat vineri la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 200.000 de euro de la Nelu Iordache pentru a interveni la persoane cu funcţii de decizie din CNADNR în sprijinul unui contract al firmei omului de afaceri.

Ovidiu Silaghi a spus, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că este pregătit să dea o declaraţie în faţa anchetatorilor. El a precizat că va da mai multe informaţii după ce va vorbi cu procurorii.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, în 12 septembrie, că a început urmărirea penală în cazul lui Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă, faptele de care este acuzat fiind din perioada mai - decembrie 2012, când a fost ministru al Transporturilor.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi i-a cerut lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa.

Silaghi s-ar fi angajat, în schimbul servicului cerut lui Iordache, să intervină la funcţionari din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor), pentru ca instituţia să efectueze în termen plăţile aferente contractelor încheiate cu societatea Romstrade, dar şi pentru continuarea derulării contractelor, deşi termenele lucrărilor erau întârziate.

"Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată pentru susţinerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului şi a avut drept consecinţă înregistrarea unor pierderi de aproximativ 2.000.000 lei (circa 500.000 de euro) în dauna companiei aeriene", au precizat procurorii.

Totodată, procurorii susţin că, în 22 noiembrie 2012, Ovidiu Silaghi a primit de la Iordache 200.000 de euro "pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract, pentru a nu opri decontarea certificatelor intermediare de plată aferente contractelor aflate în procedură de aprobare şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte".

Ovidiu Silaghi a fost ministru al Transporturilor din mai până în decembrie 2012.

×