x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pacienţi răniţi în incendiul din Colectiv, externaţi de la Spitalul Militar înainte de Sărbători

Pacienţi răniţi în incendiul din Colectiv, externaţi de la Spitalul Militar înainte de Sărbători

23 Dec 2015   •   14:08
Pacienţi răniţi în incendiul din Colectiv, externaţi de la Spitalul Militar înainte de Sărbători
Sursa foto: Foto: Diana Oros

Ultimii trei pacienţi răniţi în incendiul de la Clubul Colectiv care se mai aflau internaţi la Spitalul Militar Central "Dr. Carol Davila" au fost externaţi miercuri, iar personalul medical al unităţii a dorit să marcheze acest moment oferindu-le câte un cadou şi dorindu-le Sărbători fericite.

"Faptul că niciun pacient dintre cei îngrijiţi la spitalul nostru nu a murit consider că a fost măsura profesionalismului şi eficienţei medicilor din acest spital. (...) Noi avem două secţii de recuperare care sunt specializate - nu pe arsuri, ci pe recuperarea neuro-motorie - şi suntem pregătiţi. Am mai făcut recuperări pentru marii arşi. Am avut câţiva piloţi care au fost mari arşi şi care s-au recuperat foarte bine", a declarat directorul general al Spitalului Militar, conf. univ. dr. Florentina Ioniţă-Radu, cu ocazia externării pacienţilor, eveniment la care a fost prezentă şi o parte din echipa medicală implicată în asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi specialitate.

Florentina Ioniţă-Radu a precizat că la Spitalul Militar au fost internaţi iniţial 12 pacienţi, dintre care cinci au fost transferaţi în spitale din străinătate: doi în Olanda, doi în Marea Britanie, iar unul în Austria. Ulterior, doi dintre cei transferaţi în Marea Britanie şi unul din Olanda au fost externaţi la rândul lor, continuând tratamentul în regim ambulator.

Ea a menţionat că cei trei pacienţi externaţi miercuri vor reveni la spital pentru pansamente. Aceştia au suferit mai multe intervenţii de grefare şi vor urma tratament de recuperare.

"Noi trebuie să avem mare grijă de modul în care se prind grefele, pentru că aici este marea artă, să ştii cum anume şi când să începi recuperarea, pentru că dacă o începi prea devreme, rişti să se desprindă grefa, iar dacă o începi prea târziu se face cicatrice cheloidă şi rămâne cu zona respectivă nefuncţională", a mai precizat ea.

De asemenea, a subliniat relaţia specială care s-a creat în acest timp între personalul medical şi pacienţi, adăugând că au existat şi momente frumoase, de exemplu atunci când unul dintre cei operaţi a spus că este momentul să fie deschisă şampania.

"La un moment dat, m-am dus în sala de operaţie şi mi s-a părut că cineva ţipă. Am fost foarte revoltată şi am întrebat: "Cum se poate, de ce? Noi facem operaţie sub anestezie generală". Nu, unul dintre ei cânta. Un altul, după ce a ieşit din anestezie, după intervenţia chirurgicală, a spus "Să vină şampania!". Deci, au fost şi momente frumoase", a spus ea.

De asemenea, şeful secţiei de terapie intensivă, Laurenţiu Ene, a apreciat că ultimele 74 de zile au reprezentat o perioadă extrem de "densă, încărcată din punct de vedere emoţional", dar şi ca volum de activitate.

"Secţia de terapie intensivă a avut 11 pacienţi în îngrijire. Cu satisfacţie, toţi cei 11 sunt în acest moment în condiţii foarte bune. (...) Consider că ne-am mobilizat exemplar, atât prin structura organizatorică pe care o avem, cât şi prin conştiinţa înaltă a întregului personal. Dacă e să dau o notă, aş putea spune fără putinţă de tăgadă că nota ar fi zece", a adăugat el.

Totodată, şeful secţiei chirurgie plastică şi arsuri, Bogdan Marinescu, a mărturisit că orice medic încearcă un sentiment unic în momentul în care pacientul său pleacă sănătos sau în curs de vindecare pe poarta spitalului.

"Vreau să le mulţumesc pacienţilor noştri, care sunt aici, acum, lângă noi, pentru ajutorul pe care ni l-au dat şi ei în fiecare zi, pentru că au trecut prin clipe deosebit de grele, mai ales în momentul în care se schimbau acele pansamente. Au avut un comportament exemplar. Vreau să le urez Sărbători fericite, s-a încheiat o etapă importantă din tratamentul lor, prima etapă, chirurgicală. În momentul de faţă, toate zonele de arsură profundă au fost rezolvate chirurgical, au fost excizate şi grefate. Marea majoritate sunt vindecate, o parte dintre ele sunt în curs de vindecare şi urmează să înceapă tratamentul de recuperare", a mai spus el.

×