Parada militara, muzica de fanfara, mii de portii de fasole, tuica fiarta, bai de multime si ceva huiduieli "dedicate" primilor doi oameni din stat. Un 1 Decembrie cald, ce a reusit sa adune la sarbatoarea de sub Arc un numar-record de bucuresteni. Cei care nu au mai prins un loc strategic pentru a urmari parada militara si-au gasit un loc "la inaltime" in copacii de pe Bulevardul Kiseleff.
Astfel, cu mic, cu mare, peste 25.000 de persoane s-au adunat ieri in Piata Arcul de Triumf, pentru a participa la parada militara oraganizata de Ziua Nationala. Peste 1.500 de militari si tehnica militara apartinand Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor, Serviciului Roman de Informatii si Serviciului de Protectie si Paza au defilat, timp de aproape doua ore, in Piata Arcului de Triumf. Presedintele Traian Basescu, presedintele Senatului, Vasile Blaga, fostul sef al statului Emil Constantinescu, ministri si alti oficiali au fost prezenti la parada militara din Capitala. La sosirea la Arcul de Triumf, seful statului a fost intampinat de garda de onoare, care i-a prezentat onorul si a intonat imnul de stat. Intre ministrii prezenti s-au aflat Gabriel Oprea, Daniel Funeriu, Catalin Predoiu, Elena Udrea, care a venit insotita de un copil. De asemenea, au fost prezenti sefii SIE, Mihai Razvan Ungureanu, SRI, George Maior, STS, Marcel Opris, SPP, Lucian Pahontu. La Arcul de Triumf au mai sosit prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaiei, primarul general, Sorin Oprescu, primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu.
Traian Basescu, bai de multime si huiduieli
Presedintele Basescu a facut o baie de multime la Arcul de Triumf. Dupa incheierea paradei, acesta a plecat de la tribuna oficiala catre masina prezidentiala. El s-a urcat in masina, insa dupa cativa metri autoturismul a oprit, iar presedintele a coborat si s-a indreptat spre multime. Seful statului a dat mana cu cativa dintre romanii veniti la parada, urandu-le "La multi ani si sanatate!". Un cetatean i-a strigat presedintelui sa-i "fie rusine", iar altii l-au huiduit, spunandu-i "tradatorule!". In replica, Basescu a afirmat: "Asa e, rusine, si bine si de toate". De asemenea, unul dintre cei aflati in public i-a strigat presedintelui "Demnitate!". Inainte de a pleca, Traian Basescu a declarat ca "de 1 Decembrie s-au intamplat lucruri extraordinare in Romania acum 93 de ani, insa acum este un moment aproape la fel de greu, ca asa este situatia peste tot in lume. Ar trebui sa fim cel putin la fel de tari". Dupa parada militara de la Arcul de Triumf, seful statului a aparut intr-o tinuta lejera la Piata Obor, unde a facut iar o baie de multime. La plecarea de la Primaria Sectorului 2, unde a discutat cu primarul Neculai Ontanu, el a dat mana cu oamenii, a facut fotografii cu copii, iar un barbat i-a pupat mana. Cei ramasi la Arcul de Triumf dupa parada militara au fost invitati, de ziua lor, la fasole si carnati, la cele sase corturi amenajate in parc. Corturile de la intrarea in Parcul Herastrau au fost suficient de multe, incat fasolea sa nu se lase prea mult asteptata, iar imbulzeala sa fie evitata.
Emil Boc, huiduit si el la Alba Iulia
Nici premierul Emil Boc nu a scapat de huiduieli. Aflat la Alba Iulia, premierul a depus o coroana de flori la statuia lui Mihai Viteazul, moment in care a fost huiduit de mai multe persoane din multime, acestea strigand si "Hotii!". In paralel, cateva zeci de membri ai PDL au incercat sa acopere huiduielile, strigand "Romania, Romania!", iar unii dintre acestia s-au indreptat spre cei care huiduiau, spunandu-le sa inceteze. "Terminati, mai nesimtitilor!", a strigat unul dintre barbatii aflati in zona in care erau grupati simpatizantii PDL. La manifestari au participat aproximativ doua mii de persoane, intre care ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, liderul PNL, Crin Antonescu, fostul premier Adrian Nastase, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, liderul PC, Daniel Constantin, primarul din Chisinau, Dorin Chirtoaca, si liderul PNTCD, Victor Cirobea. Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita cu parade militare organizate in premiera la Cluj-Napoca si Timisoara, unde aproximativ 4.500 de persoane au asistat la manifestarile de 1 Decembrie, in timp ce la Targu-Mures au fost organizate mai multe spectacole artistice.
Busculada la fasole in Turnu-Severin
La Drobeta Turnu-Severin, de Ziua Nationala au fost organizate o parada militara si o expozitie a masinilor de interventie ale structurilor MAI, informeaza Mediafax. La parada militara, care a durat aproximativ o ora, au asistat aproximativ doua mii de persoane, care dupa incheierea festivitatilor au mers la corturile amplasate in fata Palatului Administrativ, unde au fost impartite aproximativ o mie de portii cu fasole cu carnati, vin fiert si tuica fiarta. La cele patru corturi cu mancare s-a creat busculada, oamenii imbrancindu-se, in speranta ca vor ajunge mai repede in fata pentru a primi cate o portie de fasole sau cate un pahar cu vin fiert sau tuica fiarta.
Laszlo Tökes cere iar autonomie
Vicepresedintele PE Laszlo Tökes le transmite "fratilor" romani, de 1 Decembrie, urarea de a avea o sarbatoare frumoasa, dar cere iar autonomie. "Daca teritoriile ni s-au luat, macar sa ni se asigure pe aceste teritorii drepturile minoritare si autonomia nationala, asa cum prevede chiar si Proclamatia de la Alba Iulia din 1918!", precizeaza intr-un comunicat de presa citat de Mediafax. El mentioneaza ca, in urma cu nouazeci si unu de ani, incalcand principiul wilsonian al autodeterminarii si fara sa se consulte populatia maghiara implicata, Transilvania si alte regiuni ale Ungariei "au fost rupte de tara mama", dar mentioneaza ca nu doreste, dupa scurgerea unui timp atat de indelungat, sa redeschida vechi dispute istorice, teritoriale.
Mesaje antinationale de la tineri maghiari
15 tineri maghiari au fost prinsi ieri de jandarmii din Miercurea Ciuc cu pancarte pe care se aflau mesaje care contraveneau manifestarilor dedicate Zilei Nationale a Romaniei, informeaza Agerpres. Conform Legii 60, astfel de inscrisuri sunt interzise pentru a nu se produce tulburari ale ordinii si linistii publice. Purtatorul de cuvant al IJJ Harghita, plt maj. Gheorghe Suciu, a declarat ca pe pancarte scria, in limba maghiara: "Eu sunt aici maghiar" si "Fiecare sa se intoarca la mormintele stramosilor lor". De asemenea, cei trei aveau asupra lor doua steaguri, unul de culoare neagra cu dunga rosie, si steagul secuiesc. In timpul manifestarilor de Ziua Nationala, jandarmii harghiteni au tinut la distanta si doua grupuri de tineri, de la "Noua Dreapta" si "Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate".