x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Paradox: Timişul, campion la dosare pentru contrabandă

Paradox: Timişul, campion la dosare pentru contrabandă

de Mircea Opris    |    01 Feb 2011   •   17:42

Judeţul Timiş se află pe primul loc în ţară la numărul de dosare de contrabandă, potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, Ion Braşoveanu. Afirmaţia a fost făcută la bilanţul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş. La eveniment a fost prezentă şi Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României.

"Judeţul Timiş se află pe primul loc în ţară la numărul de dosare de contrabandă", a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, Ion Braşoveanu. Procurorul general al României a spus că infracţiunile de evaziune fiscală şi contrabandă sunt o prioritate. "Să nu uităm însă că nu doar Parchetul trebuie să lupte cu contrabanda. Avem organele vamale, Poliţia de Frontieră, cea naţională. Dacă facem o comparaţie între 2009 şi 2010, se observă clar o creştere a volumului de activitate în ceea ce priveşte contrabanda. Sunt convinsă că toţi colegii au înţeles importanţa combaterii acestui fenomen", a afirmat Kovesi.

Referindu-se la colaborarea cu alte instituţii, Ion Braşoveanu a declarat: "Calitatea informaţiilor primite de la DGA a lăsat de dorit. Pe cazuri concrete nu am avut probleme, iar cu oamenii am colaborat bine". Declaraţiile vin în contextul în care în ultimul an atât poliţişti, cât şi vameşi şi poliţişti de frontieră din Timiş au fost acuzaţi de complicitate cu traficanţii care aduc ilegal ţigarete din Serbia. De altfel, vecinătatea cu sârbii şi eşecul autorităţilor de a opri traficul ilegal de ţigări au adus Timişul în fruntea clasamentului la dosare pentru contrabandă. Potrivit Codruţei Kovesi, situaţia volumului de activitate a crescut destul de mult, cu toate că există un deficit de procurori. "Ca şi vulnerabilităţi în investigarea dosarelor penale, colegii mi-au spus că au dosare în care o expertiză durează un an sau doi, ceea ce înseamnă că dosarul nu poate fi soluţionat", a adăugat Kovesi.

În 2010, procurorii din cadrul parchetelor judeţului Timiş au soluţionat 15.273 de cauze penale, cu 5,4% mai puţin decât anul anterior, când au fost soluţionate 16.138 de cauze. S-a constatat însă o creştere a numărului de cauze finalizate prin rechizitorii, acestea fiind de 1.451 în 2010 faţă de 1.130 în 2009.

În ceea ce priveşte implicarea clasei politice în soluţionarea sau închiderea unor dosare care privesc politicieni din PDL, procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a reuşit doar un răspuns timid şi evaziv. Aceasta a refuzat să comenteze acuzaţiile potrivit cărora procurorii DNA au aplicat diferit legea în cazul unor membri sau apropiaţi ai PDL, care nu au fost reţinuţi, deşi existau probe. "Procurorii nu fac dosare la comandă politică, ci în baza plângerilor venite de la reclamanţi, a informaţiilor venite de la instituţiile statului sau în urma autosesizării. Soluţiile pe care le dau sunt în conformitate cu legislaţia. Procurorul este independent în deciziile pe care le ia. Nu trebuie să comparăm două dosare, pentru că nu avem infracţiuni identice, stări de fapt identice, probe la fel", a spus Kovesi.

×