x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parcare, pasaj şi magazine, în Piaţa Charles de Gaulle

Parcare, pasaj şi magazine, în Piaţa Charles de Gaulle

de Monica Andrei Capatos    |    05 Ian 2011   •   18:46
Parcare, pasaj şi magazine, în Piaţa Charles de Gaulle

O parcare subterană, un pasaj rutier şi o zonă comercială, de toate acestea vor beneficia bucureştenii, şi nu numai, care vor traversa zona centrală a Capitalei. Lucrările vor începe în martie şi vor dura doi ani, costurile fiind ridicare la 93.750.000 de euro.

Pentru că este vorba despre un parteneriat public privat, Primăria Capitalei va suporta jumătate din sumă, urmând ca restul să fie achitat de firma câştigătoare a licitaţiei.
"Suntem pe ultima sută de metri, săptămâna aceasta definitivăm contractul, vom colabora pe acest proiect cu firma Romstrade. Este vorba despre o parcare şi un pasaj subteran în Piaţa Charles de Gaulle, un nivel fiind ocupat de spaţii comerciale", ne-a declarat Bogdan Hreapcă, directorul Direcţiei de Investiţii din Primăria Capitalei.

Dacă parcarea subterană ocupă intersecţia Charles de Gaulle fiind împărţită în două alveole (de-a dreapta şi de-a stânga casetei de metrou), pasajul rutier este amplasat în piaţă (având intrare directă şi în parcare) şi se întinde apoi pe Bulevardul Aviatorilor.

Intrările şi ieşirile în pasaj se vor face din accesele laterale ale Bulvardului Aviatorilor, în acest scop reproiectându-se parţial zona verde, fiind ocupată o bandă din carosabilul existent.

Parcarea va avea 603 locuri, fiind construită pe trei niveluri. În acest moment ar mai fi de rezolvat o singură problemă, şi anume mutarea monumentului "Crucea Secolului", amplasat exact în mijlocul intersecţiei.

O dispută între Ministerul Culturii şi municipalitate pare a complica lucrurile, cel puţin pe moment. Totul a început atunci când Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (instituţie aflată în subordinea Primăriei) a transmis o documentaţie către Comisia Naţională pentru Monumente de For Public cu privire la mutarea temporară a lucrării de artă plastică pentru a putea începe lucrările.

Conform comunicatului emis de Ministerul Culturii, actele au fost analizate de Comisia în cauză, verdictul fiind unul negativ, instituţia considerând mai adecvat pentru reamplasarea temporară a aceastei lucrări scuarul aflat la intersecţia Bulevardul Aviatorilor cu Şoseaua Nordului, în faţa Ambasadei Chinei.

Municipalitatea a acceptat soluţia propusă de Ministerul Culturii, a depus o altă documentaţie, numai că au apărut şi de data asta probleme. Ministerul Culturii susţine că Primăria Capitalei a cerut acum o mutare definitivă a monumentului şi nu una temporară.

"Documentaţia a fost respinsă cu unanimitate de voturi, Ministerul Culturii consideră inoportună şi nejustificată mutarea definitivă a acestui monument şi atrage atenţia asupra ilegalităţii lucrărilor de mutare a acestuia, deja iniţiate. Ministerul consideră că mutarea acestei lucrări fără avizul Comisiei şi fără acordul moştenitorilor dreptului de autor constituie o încălcare flagrantă a legii şi va fi sancţionată în consecinţă", se arată în comunicatul Ministerului.

De cealaltă parte, reprezentantul Primăriei Capitalei a declarat că a respectat decizia Comisiei. "Lucrările pentru mutarea monumentului «Crucea Secolului» au fost începute în baza unui prim aviz dat de Ministerul Culturii, în care ni se aproba mutarea, dar nu pentru locaţia propusă de noi, adică Parcul Herăstrău, ci într-un amplasament indicat de Ministerul Culturii, în faţa Ambasadei Chinei", a declarat şeful Serviciului Monumente din cadrul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT), Cristea Sanda.
După refacerea documentaţiei, din partea Ministerului Culturii a fost primită o adresă în care se specifica faptul că instituţia nu este de acord cu mutarea definitivă a acestui monument, nici măcar în locaţia aleasă de minister.

Într-un final, Ministerul Culturii trebuie să ofere o soluţie, având în vedere că proiectul de modernizare a zonei Aviatorilor este destul de avansat. "Vom avea o discuţie cu cei de la Ministerul Culturii, care trebuie să înţeleagă faptul că există un Plan Urbanistic Zonal aprobat care prevede în zonă o parcare şi un pasaj. Locul trebuie eliberat, împreună cu specialiştii de la Ministerul Culturii vom lua în calcul şi o mutare definitivă, având în vedere că partea de deasupra a proiectului a fost gândit în aşa fel încât să arate ca un domino, având aerisire naturală", ne-a mai spus Bogdan Hreapcă.

×
Subiecte în articol: piata charles de gaulle