Constanda a intrat in posesia Parcului Bordei după ce terenul a fost plimbat intr-o lună de la un proprietar la altul. După ce primarul Băsescu le-a dat foştilor proprietari, respectiv Eugen Lincaru şi Tudor Dumitru, zona verde in schimbul Satului Francez, aceasta a fost văndută lui Constantin Stoica, de la care ulterior Constanda a cumpărat terenul.
Constanda a intrat in posesia Parcului Bordei după ce terenul a fost plimbat intr-o lună de la un proprietar la altul. După ce primarul Băsescu le-a dat foştilor proprietari, respectiv Eugen Lincaru şi Tudor Dumitru, zona verde in schimbul Satului Francez, aceasta a fost văndută lui Constantin Stoica, de la care ulterior Constanda a cumpărat terenul. O parte din preţ, sumă fabuloasă, a fost plătită de Constanda cu banii jos. Astăzi, consilierii vor decide soarta Bordeiului.
In plin scandal de restituire a Parcului Bordei apar tot mai multe documente legate de această afacere. Faimosul contract prin care Costică Constanda a devenit proprietarul zonei verzi se dovedeşte a fi un act de vănzare-cumpărare care scoate la iveală şi alţi cumpărători ai Parcului Bordei, anterior omului de afaceri.Â
Vănătoarea terenului a inceput la 5 septembrie 2003, cănd primarul general de atunci, Traian Băsescu, semna două decizii prin care foştii proprietari ai Satului Francez, Eugen Lincaru şi Tudor Dumitru, primeau la schimb Parcul Bordei. Tot atunci apare in acte şi numele lui Costică Constanda, dar doar in calitate de reprezentant al proprietarilor. Trebuie menţionat faptul că ambele documente nu au fost trecute prin Consiliul General al Capitalei, aşa cum prevedea legea.
CU GEAMANTANUL PLIN. Cea mai mare parte a zonei verzi, in suprafaţă de 28.518 metri pătraţi, a fost dată lui Tudor Dumitru, iar 4.606 metri pătraţi lui Eugen Lincaru. Primul a văndut bucata lui de parc imediat după ce Băsescu a semnat decizia unui anume Constantin Stoica şi soţiei sale, Carmen. Contractul cu pricina a fost incheiat şi autentificat cu numărul 2414 la un birou notarial la data de 10.10.2003. In aceeaşi zi, probabil in decurs de numai căteva minute, acelaşi teren a fost văndut in acelaşi cabinet notarial lui Costică Constanda, prin contractul autentificat cu numărul 2415. Potrivit actului, omul de afaceri, transformat brusc din reprezentant in cumpărător, a plătit pe 28.518 metri pătraţi 14.259.000 de euro, preţul fiind de 500 de euro metrul pătrat. Interesant este modul in care Constanda a achitat preţul. Astfel, actul dezvăluie că omul nostru a venit practic cu geamantanul plin de bani la incheierea contractului. Altfel nu ne explicăm cum putea să aducă in numerar aproximativ o treime din preţ, respectiv 4,2 milioane de euro. Restul de zece milioane l-a plătit cu ajutorul unui credit bancar, in schimbul ipotecării terenului.
Documentele ce vizează cea de-a doua bucată din Parcul Bordei, respectiv 4.606 metri pătraţi, sunt incă bine păstrate, insă toate indiciile arată că lucrurile s-au petrecut la fel pentru simplul fapt că in acest moment, Constanda este proprietarul a 3,3 hectare, suprafaţă ce insumează cele două terenuri.
Potrivit prevederilor urbanistice in vigoare, reglementate prin Planul Urbanistic General (PUG), Constanda nu poate să construiască pe o suprafaţă mai mare de 15% din actuala intindere a parcului, iar clădirile nu pot să aibă o inălţime mai mare de parter plus două etaje. Cu toate acestea, potrivit sentinţei Curţii de Apel, Constanda a obţinut dreptul de a construi pe o treime din suprafaţa parcului un ansamblu de imobile cu o inălţime de parter plus patru etaje.
ŞEDINŢĂ LA PRIMĂRIE. Consilierii generali ai Capitalei vor decide astăzi dacă vor aproba sau nu proiectul lui Constanda de a transforma Parcul Bordei intr-o zonă rezidenţială. Pentru aprobarea PUZ-ului este nevoie de votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, adică 28 de voturi (din 55). Reprezentanţii PNL şi PSD (in total 21 de voturi) au anunţat deja că nu sunt de acord cu acest proiect, insă validarea proiectului lui Constanda se poate face cu voturile PD, PC, PRM şi PLD (in total 34 de voturi).
Discuţie la Parlamentul European
Europarlamentarul Cristian Dumitrescu a anunţat ieri, in cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Strasbourg, că a depus la Parlamentul European o declaraţie scrisă pe marginea Parcului Bordei. El solicită Uniunii Europene să ceară Guvernului romăn şi Primăriei Capitalei să respecte politicile in materie de mediu şi principiile de urbanism ale forului comunitar. Dacă va fi semnată de 393 de colegi ai acestuia, declaraţia legată de viitorul Parcului Bordei va fi pusă in discuţia Parlamentului European.