x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parcurile Capitalei, impartite intre stapani

Parcurile Capitalei, impartite intre stapani

de Monica C. Andrei    |    12 Oct 2006   •   00:00
Parcurile Capitalei, impartite intre stapani

Cele mai vanate spatii verzi din Ca-pitala au ramas parcurile. Pentru a nu fi transformate in cartiere de lux, Guvernul ar trebui sa modifice Legea 247.

Cele mai vanate spatii verzi din Capitala au ramas parcurile, majoritatea fiind deja revendicate. Pentru a nu fi transfomate in cartiere de lux, Guvernul ar trebui sa modifice Legea 247 privind redobandirea dreptului de proprietate. Pana acum nu s-a facut nimic, desi la inceputul anului toata lumea facea declaratii pompoase cu privire la salvarea zonelor verzi. Au fost doar vorbe goale.

La inceputul anului, "Jurnalul National" a tras un semnal de alarma, aratand ca, daca Legea 247 privind redobandirea dreptului de proprietate nu va fi schimbata, parcurile din Capitala vor fi transformate in cartiere de lux sau mall-uri, majoritatea fiind deja revendicate. Timpul a trecut, cererile de retrocedare au invadat birourile edililor, dar legea n-a fost schimbata. "Nu s-a facut nimic pana acum. Legea trebuie modificata la nivel de Guvern, dar fiecare da din colt, in colt. In Bucuresti sunt doar trei parcuri care sunt incadrate ca parcuri: Herastrau, Cismigiu si Carol, restul figureaza ca spatii verzi. Nici delimitarea intre domeniul public si cel privat n-a fost finalizata. E o lentoare pe care n-o pot explica", ne-a spus Mioara Mantale, prefectul Capitalei.

Cele mai vanate sunt parcurile din Sectorul 1, fiind pozitionate in centrul orasului. Primarul Andrei Chiliman a propus Primariei Capitalei ca acolo unde exista proprietate privata pe spatiu verde sa fie preluata prin expropriere pentru cauza de utilitate publica. El admite ca multe dintre revendicari sunt nejustificate, dand exemplul Parcului Herastrau al caruit teren a fost expropriat inainte de cel de-al II-lea Razboi Mondial. "Au fost facute exproprieri prin anii 1942-1943, dosarele sunt la Primaria Capitalei. Parintii sau bunicii celor care cer teren in Parcul Herastrau au fost despagubiti de stat", a adaugat Chiliman. De asemenea, i-a fost solicitat si Parcul Bazilescu, singurul parc din zona Bucurestii Noi. In acest caz, situatia nu a fost clarificata.

Nici Parcul Floreasca n-a scapat, doua cereri de restituire fiind deja depuse. "Am primit de la IAPIT SA o cerere pentru un certificat de urbanism, in vederea ridicarii unui hotel de 18 etaje in locul Patinoarului Floreasca. Avem nevoie de legi clare, nu de hotarari date de consilieri care pot fi corupti", a mai spus Chiliman.

2,2 KM, REVENDICATI. La Sectorul 2, prin sentinte judecatoresti sau prin dispozitii de primar general, au fost deja restituite unele zone verzi. Interesant este ca din 32 de kilometri patrati, atat cat incifreaza suprafata sectorului, 2,2 km au fost deja revendicati.

In Parcul Verdi au fost restituiti 45.952 de metri patrati. In Parcul Plumbuita - 37.000 de metri patrati.

Pe lista spatiilor verzi care urmeaza a avea proprietari a fost trecut si Parcul Circului. Persoanele care cer terenul vor sa primeasca mai mult decat suprafata totala a parcului. Astfel, ei revendica 189.000 de metri patrati, iar terenul pe care se intinde Parcului Circului este de 174.788, incluzand si luciul apei si constructiile din zona.

"Nu sunt de acord cu prevederile Legii 247. Am comunicat si Prefecturii, sa gaseasca alte solutii", a spus Neculai Ontanu, edilul Sectorului 2.

La Primaria Sectorului 2 s-au inregistrat cereri depuse in baza Legii 247, avand ca scop si restituirea Tei Toboc, Lacului Colentina, a fermei cu acelasi nume, a Insulei Fundeni, a Spitalului Fundeni.

PUNERI IN POSESIE. In Sectorul 3, din pacate lucrurile au fost puse si in practica. Primarul general, Adriean Videanu, a semnat chiar punerea in posesie a 12,1 hectare din Parcul IOR.

"Pana acum am primit multe cereri de retrocedare in parcuri, dar nu vom emite autorizatie de constructie pe un teren care a fost incadrat ca zona verde. Am si o situatie delicata, sunt multe persoane care revendica cate 80-100 de metri patrati in mijlocul parculetelor din spatele blocurilor, cum ar fi cel de langa Betoniera sau de pe Nicolae Grigorescu. O sa propun Consiliului General sa gaseasca solutii", a spus Liviu Negoita, edilul Sectorului 3. O alta zona verde retrocedata din Sectorul 3 este Prisaca Dornei, care urmeaza a fi transformata in cartier de vile de lux.

In baza legilor fondului funciar au fost depuse la Sectorul 4 cereri de restituire a fostelor proprietati pe terenurile identificate in Parcul Tineretului, Parcul Copiilor, Parcul Oraselul Copiilor. Parcul Izvor din Sectorul 5 si Parcul Crangasi din Sectorul 6 au fost si ele trecute pe lista spatiilor verzi care risca sa fie retrocedate.
BORDEI, APROAPE DISTRUS
Costel Constanda a devenit, in 2003, proprietarul a 3,3 hectare din Parcul Bordei. El a obtinut usor in instanta dreptul de a construi in zona sapte vile de lux si un hotel. Decizia instantei a fost contestata de municipalitate, procesul rejudecandu-se. In prezent, procesul dintre Consiliului General al Capitalei si Constanda se afla la Tribunalul Bucuresti. Pana a afla insa sentinta, Constanda a taiat ilegal peste 100 de copaci din Parcul Bordei.
CAMPANIE
La campania initiata de "Jurnalul National" poate participa orice persoana afectata de lipsa spatiilor verzi si de defrisarile masive. Cei care detin informatii pe aceasta tema ne pot contacta la urmatoarea adresa de mail: salvatispatiileverzi@jurnalul.ro.
×
Subiecte în articol: verde! parcul sectorul verzi