x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parlament: Pelerinaj la catafalcul lui Victor Surdu

Parlament: Pelerinaj la catafalcul lui Victor Surdu

de Carmen Vintila    |    08 Apr 2011   •   15:31

Deputatul PSD Victor Surdu, soţul Angelei Similea, va fi înmormântat, mâine, în localitatea ilfoveană Ciorogârla, lângă Bucureşti, conform dorinţei sale. În această dimineaţă, trupul neînsufleţit al deputatului a fost depus la Palatul Parlamentului. Cei care doresc să-şi rămas bun şi să fie alături de familie şI prieteni o vor putea face până la orele 18.00 la sala “Constantin Brâncuşi”, nivel S2.

Victor Surdu a murit ieri dimineaţă din cauza unui cancer pancreatic de care suferea de mai multă vreme. Anul acesta, deputatul PSD ar fi împlinit 64 de ani. După cum declarase recent chiar el, suferise trei intervenţii chirurgicale în ultimele patru luni. Victor Surdu a fost ales în 2008 deputat într-un colegiu din Neamţ pe listele PSD-PC. Din 2001 era membru PSD. Surdu a mai deţinut funcţia de deputat şI în legislatura 1990 – 1992. De profesie inginer horticultor, Victor Surdu a fost, între 1989 – 1990 ministru al Agriculturii. Între 1990 – 1996 a fost preşedinte al Partidului Democrat Agrar (PDAR).

“Am fost alături tot timpul unul de altul, într-o viaţă plină de suişuri şi coborâşuri. E o grea pierdere pentru familia noastră. Victor a obţinut performanţe deosebite şi a muncit foarte mult. Poate şi de asta s-a întâmplat ce s-a întâmplat, că n-a avut grijă de el. S-a dus de tânăr, la doar 63 de ani, în timp ce părinţii şi bunicii noştri au trăit peste 80 de ani. Avem un arbore sănătos, dar chinul, stresul şi gândurile ne obosesc. Trebuie să avem mai multă grijă de noi”, a spus fratele deputatului, Gabriel Surdu.

În ultima vreme slăbise mult, suferinţa sa fiind vizibilă pentru toată lumea. Pentru că oamenii vorbeau despre boala sa, la sfârşitul lunii ianuarie a acceptat să vorbească despre asta. “Am avut o boală foarte grea, extraordinar de grea”, spunea, trist, deputatul PSD. Pentru că în ţară medicii u-l puteau ajuta, a fost trimis la o casă de sănătate din Verona. “Trei mari profesori de aici m-au trimis (…) M-a strâns de mână şI mi-a spus ”. Aşa a ajuns să fie operat la pancreas în Italia. De trei ori în ultimele patru luni. A urmat apoi un tratament pe patru niveluri: rugăciunea, canoanele medicinei, trei variante de tratament naturiste, iar cel de-al patrulea: ritmul muncii şI dragul de oameni. “Păcat că noi românii avem o lipsă totală de preocupare pentru sănătatea noastră”, mai spunea, dezamăgit, deputatul PSD.

Iubirea vieţii lui, Angela Similea, a întâlnit-o la “Cerbul de Aur” din 1968. Ea era căsătorită cu Jan Hilgen , el cu Elena Surdu- Soreanu. Prietenia lor sinceră s-a transformat într-o mare iubire . Dragostea lor a fost secretă şI au ales să fie la fel de secretă şI căsătoria lor care a avut loc mult mai târziu. Pe 9 februarie 1999 Angela şi Victor s-au căsătorit la biserica “Sfântul Nicolae Domnesc”, într-un cadru restrâns cu caţiva prieteni.


“Nu e greu să trăieşti lângă artistă. E greu să trăieşti lângă omul, artistul, soţia, mama şi bunica mai nou, pentru că ea este un fenomen. Ea a ştiut să folosească ceea ce i-a dat Dumnezeu, a cultivat acest dar”, spunea Victor Surdu despre soţia sa.

În 1996 s-au mutat lângă Bucureşti. Au cumpărat o casă cu un teren imens lângă un lac. “Când a venit aici, Angela a plâns două zile. În faţa casei era o grădiniţă elegantă dar în rest era stuf. Nu te vedeai călare din stuf şI tot felul de cioate”, povestea Victor Surdu. După multă muncă, din terenul acoperit cu stuf a crescut o întreagă livadă cu cireşi, vişini, pruni şI o vie productivă. O casă mare şi frumoasă, iarbă, flori şi multă, multă linişte. “Aici, o oră de somn face cât două în Bucureşti sau în altă parte”, spunea Victor Surdu, care avea obiceiul să se trezească dimineaţa la 5.00 şi să muncească în grădină până la 7.00 când pleca la treburi, la Bucureşti. “Lui îi place mult să lucreze la vie, iar eu mă ţin după el … mai vorbim, schimbăm un gând”, povestea Angela Similea.

“Noi am fost ca şi copiii, ca şi adolescenţii. Am iubit-o pe artistă şi mă impresiona modul în care i se umezeau ochii. M-am îndrăgostit mai rău ca un copil.... Dragostea noastră a fost încununată şi de un succes pentru că, dacă pe moment am făcu un rău unora sau altora pentru că Angela era căsătorită, divorţase, eu eram căsătorit, nu divorţasem, a fost aşa o toleranţă din partea foştilor noştri parteneri de viaţă, dar ulterior şi aceştia, şi părinţii, şi copiii s-au bucurat că noi am creat o nouă celulă de spirit pozitiv, şi aşa s-au adunat două clanuri sufleteşti”, spunea Victor Surdu.

Astfel, fetele lui şI băiatul ei au ajuns să fie prieteni şI să îi viziteze împreună.

Deputatul PSD a iubit mult natura, pământul. Într-o emisiune TV, el se destăinuia lui Florin Condurăţeanu: “Nu pot să accept acea zicere denigratoare a arunca cu noroi. Noroiul este preţios, e pământul cu apa din cer. Noroiul din pământ românesc bun cu apă. Alături de bălegar, care întregeşte ciclul vieţii pe pământ, ei bine noroiul şi bălegarul sunt o avere, sunt mai preţioase decât ţiţeiul şi argintul”.

În calitate de deputat a iniţiat 37 de proiecte de legi, multe dintre ele aflându-se în procedură legislativă. Altele au fost adoptate, devenind legi. Printre ele, legea 154/2010 prin care a fost transmis un teren din proprietatea ministerului Apărării în administrarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă în scopul construirii unui sediu şI a unei biblioteci. Alături de alţi colegi a completat legea apiculturii 89/1998 astfel încât a fost introdusă obligativitatea ca apicultorii să aşeze stupii la o distanţă de cel ţuţin 5 metri de căile ferate, drumurile publice sau hotarele proprietăţilor publice sau private. De asemenea, a participat la elaborarea legii 283/2010 privind înfiinţarea camerelor pentru agricultură, silvicultură şI dezvoltare rurală, zonale, judeţene, regionale şI a Camerei Agricole Naţionale. Un alt proiect la care a lucrat şi a fost promulgat devenind legea 232/2010 este cel privind regimul de import al mostrelor de îngrăşăminte şI al îngrăşămintelor.

Astăzi, o parte dintre colegii săi au venit la Parlament să-şi ia rămas bun. Printre ei, Adrian Năstase, Liviu Dragnea, Rodica Nassar, Aura Vasile, Cornealia Cazacu, Victor Socaciu. Sfârşită de durere şI de oboseală Angela Similea e aşteptată să ajungă la Parlament în jurul orei 16.00. La căpătâiul lui Victor Surdu au fost însă fratele acestuia,Gabriel Surdu, cele două fiice ale deputatului PSD, una dintre ele venită de la Verona, fiul Angelei Similea . Au fost şI oameni simpli, care aflaţi în trecere pe lângă Parlament au intrat să-şi ia rămas bun. Preşedinţia, Guvernul şI ministerul Agriculturii au trimis flori.

×