x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parole, servere, coduri şi SMS-uri. Cum funcţionează sistemul SUPER SECURIZAT de alegere şi transmitere a subiectelor de BAC

Parole, servere, coduri şi SMS-uri. Cum funcţionează sistemul SUPER SECURIZAT de alegere şi transmitere a subiectelor de BAC

01 Iul 2013   •   19:09
Parole, servere, coduri şi SMS-uri. Cum funcţionează sistemul SUPER SECURIZAT de alegere şi transmitere a subiectelor de BAC

Membrii Comisiei Naţionale de Bacalaureat se întâlnesc în jurul orei 5.30. Primul lucru pe care îl fac membrii Comisiei este să tragă la sorţi varianta de examen din 10 subiecte posibile, care se află pe un server securizat de la minister.

După ce a fost extrasă varianta de examen, către centrele de examen din ţară sunt transmise parolele şi codurile necesare descărcării acesteia de pe server. Subiectele trebuie descărcate în centrele de examen până în jurul orei 8.10, astfel încât acestea să fie multiplicate în timp util pentru a fi distribuite în sălile de examen în jurul orei 9.00.

Trasmiterea tuturor datelor se face de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Ministerul Educaţiei Naţionale precizează, într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei, că nici una dintre variantele de subiecte, de la proba scrisă la Limba şi literatura română - Bacalaureat iunie-iulie 2013, nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 09.00.

Conform verificărilor realizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care are în atribuţii păstrarea şi distribuirea subiectelor pentru examenele naţionale, în condiţii de maximă siguranţă, nu a existat nici o breşă în sistemul de transmitere a datelor.

Pentru securizarea subiectelor, sunt folosite două parole pe care le dau în dimineaţa examenului secretarul de stat şi un director din minister. Pot fi două cuvinte pe care cei doi le aleg în mod aleatoriu. Aceste parole sunt introduse într-un program şi generează, la randul lor, alte "coduri". Aceste parole şi coduri sunt transmise prin SMS, în aceleaşi timp, către o persoană desemnată din fiecare centru de examinare şi care se află în evidenţa ministerului Educaţiei. Mai mult decât atât, dacă în câteva minute, într-un anumit centru, subiectele nu sunt descărcate, se ia legătura cu persoana din acel centru.

Exista si un raport cu cine a descarcat subiectele si la ce ora.

Cum se presupune ca ar fi reusit niste profesori sa pacaleasca acest sistem atat de bine pus la punct?

Luni, in ziua probei scrise la Limba si Literatura Romana, conducerea liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală a fost demisă, iar Comisia de Supraveghere a examenului a fost înlocuită după ce subiectele de la română au apărut pe Internet înainte de începerea examenului.

De asemenea, procurorii din Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, poliţiştii de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi de la Direcţia Generală Anticorupţie, cu sprijinul ofiţerilor Serviciului Român de Informaţii, au efectuat percheziţii la liceul "Dimitrie Bolintineanu", situat pe raza sectorului 5 din Bucureşti, privind încercarea de fraudare a examenului de bacalaureat.

×