x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patriarhul Daniel: „Criza spirituală şi morală din societate sunt cauze ale eşecului şcolii româneşti din ultimii doi ani”

Patriarhul Daniel: „Criza spirituală şi morală din societate sunt cauze ale eşecului şcolii româneşti din ultimii doi ani”

15 Sep 2012   •   11:06
Patriarhul Daniel: „Criza spirituală şi morală din societate sunt cauze ale eşecului şcolii româneşti din ultimii doi ani”

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cere, in mesajul ocazionat de inceperea anului scolar, 'o analiza sincera si lucida a sistemului de invatamant din tara noastra'.

'In contextul rezultatelor deosebit de slabe inregistrate la examenul de bacalaureat din ultimii doi ani, cu o medie de promovabilitate de sub 50%, este necesara o analiza sincera si lucida a sistemului de invatamant din tara noastra. Cauzele esecului din scoala romaneasca sunt multiple, iar unele dintre acestea au fost si vor mai fi analizate de specialistii din diverse institutii abilitate, in special inconsecventa si instabilitatea sistemului educational. La acestea se mai adauga si criza spirituala si morala din societatea romaneasca. Se pare ca acumularea de valori intelectuale este tot mai mult inlocuita cu acumularea de bunuri materiale, incat astazi nu mai valoreaza mult o cultura aleasa, ci doar o avere frumoasa. Iar dictonul «cine are carte are parte» nu mai este valabil, deoarece oamenii bine pregatiti sunt prea putin platiti. Prin urmare, acum «cine are carte pleaca departe», adica in strainatate', mai spune Patriarhul.

Acesta considera ca 'sunt imperativ necesare masuri legislative si sociale, dar si o innoire spirituala a mentalitatii si o cultura a valorilor morale'.

'Dorim ca la inceputul unui nou an scolar sa adresam cateva indemnuri care tin de misiunea Bisericii in promovarea spiritualitatii crestine in actul educational, stiut fiind ca educatia religioasa in familie si in scoala presupune cooperarea Bisericii cu aceste doua institutii majore ale poporului nostru. Intrucat in societatea de azi actul educational este tot mai mult afectat de secularism sau indiferenta spirituala, superficialitate si lipsa de motivatie sau de entuziasm pentru cunoastere, este necesar ca, si prin intermediul educatiei religioase, elevii sa fie indemnati sa urmeze pilda multor personalitati romanesti care prin cultura, eruditia si profesionalismul lor au devenit renumiti in tara si in strainatate, desi proveneau adesea din familii modeste', mai spune Patriarhul Daniel.

×