x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patriarhul Daniel, la Biserica "Sfântul Ilie" din Techirghiol

Patriarhul Daniel, la Biserica "Sfântul Ilie" din Techirghiol

19 Iul 2009   •   00:00

De ziua Sfântului Prooroc Ilie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va binecuvânta biserica având acest hram, din Techirghiol, prin aducerea raclei cu părticele din moaştele Sfinţilor Împăraţi Constanatin şi Elena şi prin participarea la slujbă.



Evenimentul este prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a acestui sfânt lăcaş, precum şi de hramul bisericii, prăznuit în fiecare an la 20 iulie.

Parohia "Sfântul Ilie" din Techirghiol a fost înfiinţată în anul 1907, sfântul lăcaş a fost sfinţit în anul 1914, iar jumătate din costurile construcţiei au fost suportate de marele artist Constantin Tănase.

În ziua hramului, programul este următorul: ora 8:00: slujba de sfinţire a apei, urmată de slujba Acatistului Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, de slujba Ceasurilor şi de slujba Obedniţei; Părinte Patriarh va binecuvânta lucrările de reparaţie a altarului bisericii;
ora 9:30: Liturghia Arhierească săvârşită de Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Apoi, Patriarhul României va ţine un cuvânt de învăţătură. Marţi, 21 iulie, delegaţia patriarhală va conduce racla cu părticelele din moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena spre Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

Hramul Sfântului Ilie este purtat şi de mănăstirea de la Topliţa, judeţul Harghita, ctitorie a primului patriarh al României, Miron Cristea, pe locul casei părinteşti. La Topliţa, municipalitatea şi biserica au organizat "Zilele Miron Cristea", prin care a fost omagiat cel de la moartea căruia s-au împlinit 70 de ani. La slujba de hram de la Topliţa participă şi ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

În Bucureşti este hram la Biserica "Sfântul Ilie" Rahova, una dintre cele opt biserici translatate pe vremea lui Ceauşescu, precum şi bisericile "Sfântul Ilie" din cartierul Titan şi "Sfântul Ilie Gorgani".

×
Subiecte în articol: observator sfăntul ilie sfantul ilie