Omul de afaceri Florian Walter, care controlează firma Romprest, a fost dat în consemn la graniţă, procurorii DIICOT acuzându-l că este liderul unei grupări specializate în evaziune fiscală şi spălare de bani.
DIICOT a încercat să-l reţină, miercuri, pe Florian Walter, însă acesta nu a fost găsit nici la domiciliu, nici la sediile firmelor pe care le controlează. Procurorii au cerut mandat de arestare preventivă în lipsă, dându-l pe omul de afaceri în consemn la graniţă. DIICOT spune că sunt indicii că acesta nu a părăsit România. Giorgiana Hosu, procurorul-şef adjunct al DIICOT, spune că investigaţiile din dosar vizează operaţiuni nereale realizate în perioada 2012-2014 de reprezentanţii a 30 de firme, gruparea fiind condusă de Florian Walter. „Compania Romprest Service SA a derulat tranzacţii comerciale aparent cu doar trei societăţi comerciale cu activitate licită - Team Line Solutions SRL, Romconcord Tehnic Service SRL şi Euro Grup SRL. În fapt, serviciile furnizate de aceste societăţi comerciale erau nereale, deoarece proveneau din achiziţii fictive”, spune Hosu. Firmele-fantomă aveau sedii sociale fără activitate, fără puncte de lucru şi fără salariaţi. Reprezentanţii legali aveau domiciliile în Republica Molodova sau Ungaria.
Litigiu civil între Romprest și ANAF
Potrivit procurorului, în doar două luni, bugetul ar fi fost prejudiciat cu 20 de milioane de lei prin achiziţio¬narea fictivă a 3.000 de tone de clorură de calciu de către Romprest. Între Romprest şi ANAF există un litigiu civil, înregistrat anul trecut, se arată într-un comunicat transmis aseară de companie. Reprezentanţii firmei lui Florian Walter declară că „niciun reprezentant al societăţii nu a fost implicat în constituirea unui grup infrac¬ţional care să urmărească sustragerea de la plata obli¬gaţiilor fiscale” şi subliniază că de la înfiinţare Romprest a plătit către buget peste 100 de milioane de lei.