Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează miercuri seara că a fost realizată evacuarea celor patru cetățeni români din Niger.
Astfel, ultimii trei cetățeni români aflați pe teritoriul Nigerului (aflați în evidențele Ambasadei României la Alger) au fost preluați de unul din zborurile de evacuare organizate de către autoritățile franceze, cu destinația Paris, nemaiexistând, la acest moment, alte solicitări în acest sens.
MAE transmite mulțumiri autorităților franceze pentru sprijinul oferit în vederea evacuării în siguranță a cetățenilor români.
De asemenea, pentru evitarea unor situații deosebite în care s-ar putea afla cetățenii români, MAE reamintește că pentru Niger a fost emis un avertisment de călătorie „Există factori confirmaţi de risc – evitaţi călătoriile!” (https://www.mae.ro/travel-alrts/2912). În acest context, MAE recomandă ferm tuturor cetățenilor români care se află pe teritoriul Nigerului să se adreseze Ambasadei României la Alger şi să comunice coordonatele proprii, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.
MAE precizează că Ambasada României la Alger urmărește cu atenție evoluția situației de securitate din Niger, menține legătura cu reprezentanții celorlalte state membre UE, fiind pregătită să acorde asistența și protecția consulară necesară, conform competențelor. Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Alger: +213 23 48 55 85, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români au la dispoziție și numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice la Alger: +213 79 2016940.
Generalul Abdourahmane Tchiani s-a autoproclamat vinerea trecută lider al Nigerului în urma loviturii de stat care a început miercuri. Cunoscut și sub numele de Omar Tchiani, generalul a organizat lovitura de stat. Aceasta a început miercuri, când unitatea de gărzi prezidențiale pe care o conducea l-a capturat pe președintele țării Mohamed Bazoum. Lovitua de stat a spulberat prima tranziție pașnică și democratică din Niger de la obținerea independenței din 1960.
Lovitura de stat a fost condamnată în mod categoric de organismele internaționale, inclusiv Uniunea Africană, Blocul Regional al Africii de Vest, UE și ONU.
(sursa: Mediafax)