x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Paul-Vass: Reducerea CAS poate fi amânată pentru 2012 dacă economia nu creşte conform aşteptărilor

Paul-Vass: Reducerea CAS poate fi amânată pentru 2012 dacă economia nu creşte conform aşteptărilor

10 Feb 2011   •   13:55

Reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori poate fi amânată pentru 2012 dacă economia României nu va creşte în acest an potrivit aşteptărilor, consideră Andreea Paul-Vass, consilierul primului-ministru.

“Diminuarea poverii fiscale pe muncă este plauzibilă în a doua jumătate a anului 2011, cu condiţia ca avansul economic pe care îl prognozăm să se materializeze”, a spus Paul-Vass, la un seminar pe teme fiscale.

Ea a arătat că, dacă economia nu va avansa în acest an cu cel puţin 1,5%, reducerea poverii fiscale va fi cel mai probabil amânată pentru anul 2012.

Consilierul primului-ministru a vorbit, totodată, şi despre o posibilă reducere a cotei unice şi a TVA în anii următori, mai ales având în vedere competiţia regională extrem de dură din punct de vedere al fiscalităţii şi, prin urmare, al atragerii de investiţii.

“Abia în anii următori putem vorbi de diminuarea TVA şi, ulterior, a cotei unice, pentru că suntem într-o competiţie fiscală regională extrem de dură, dar aceasta nu este o viziune care să se materializeze în anul 2011. Pentru anul 2011, prioritatea rămâne diminuarea poverii fiscale pe muncă”, a mai spus Paul-Vass.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat marţi că scăderea taxelor mari, precum TVA, este un obiectiv pe termen mediu-lung pentru România, pe măsură ce ţintele de deficit bugetar vor fi atinse, creşterea economică se va accelera şi colectarea impozitelor se va îmbunătăţi, fără a exclude o reducere a CAS la mijlocul anului. Franks consideră că şansele ca România să rămână în recesiune şi în acest an sunt de sub 10%, iar probabilitatea ca avansul economiei să fie mai mic de 1,5% este de 50%.

La sfârşitul anului trecut, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, spunea că reducerea contribuţiilor sociale va fi luată în calcul la jumătatea anului 2011, pentru a diminua costul cu forţa de muncă, mai ridicat decât în alte state, în condiţiile în care ţările vecine au început să scadă impozitele.
×