x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pedeliştii, huiduiţi la Timişoara: Cinci tineri reţinţi abuziv de poliţie

Pedeliştii, huiduiţi la Timişoara: Cinci tineri reţinţi abuziv de poliţie

de Mircea Opris    |    07 Oct 2011   •   08:50
Pedeliştii, huiduiţi la Timişoara: Cinci tineri reţinţi abuziv de poliţie

Peste 500 de sindicalisti dar si membri si simpatizanti ai partidelor din Opozitie au organizat vineri, intre 10, 30 si 13 un miting de protest chiar peste drum de Centrul Regional de Afaceri de Timisoara, unde se desfasura Biroul Permanent National al PDL. Emil Boc, Roberta Anastase, Traian Igas, Daniel Funeriu, Anca Boagiu, Sulfina Barbu si alti ministri au avut linistea asigurata de peste 200 de politisti si jandarmi.

Linistea celor pete 1300 de delegati la congres a fost tulburata de cei 500 de sindicalisti si reprezentanti ai PSD si PNL care au organizat un miting de protest chiar peste drum de cladirea in care s-a desfasurat congresul. Pentru a nu ii deranja pe ministrii portocalii si pe invitatii lor, acestia au mascat multimea adunata la miting cu cinci autocare. Autocarele, apartinand firmei unui revolutionar, au fost efectiv abandonate, cu voia politiei si a jandarmeriei, inca de la orele 7, 30 ale diminetii, tocmai pentru a masca mitingul de protest. De forma, politistii au lasat amenzi pe parbrizele autobuzelor, insa chiar sefii IPJ Timis au delcarat ca autobuzele nu pot fi mutate pentru ca... soferii sunt de negasit.

In plus, desi mitingul era autorizat, protestatarii au fost inconjurati cu graduri metalice si cu coloane de jandarmi. Toate acestea au strarnit iritare printre cei 500 de participanti la protest, care au scandat impotriva guvernului Boc, impotriva presedintelui Traian Basescu si au cerut demisia acestora dar si a ministrilor.

In ciuda prezentei masive a fortelor de ordine, pe strada dintre cele doua tabere oamenii treceau nestingheriti. Asta pana cand sase protestatari au trecut strada sa afiseze un baner lung de 30 de metri pe care era inscriptionat mesajul: "Zona corupta! Aici sunt banii dumneavoastra!'. Cei sase tineri au trecut strada impreuna cu alte cateva zeci de oameni, printre care si ziaristi. Cu toate acestea, desi cei sase au fost pasnici, nu au intrat in zona interzisa publicului si nu au opus rezistenta, politistii si jandarmii i-au retinut abuziv pe cinci dintre acestia si i-au dus cu dubele la sectia 2 de politie din Timisoara. Motivul retinerii lor este unul cel putin hilar, in contextul haosului din fata cladirii: trecerea strazii prin loc nepermis.

Liderii sindicali prezenti la protest au vorbit din nou despre salariile extrem de mici, despre disponibilizari si indifernat guvernului fata de protectia sociala. Cei mai iritati au fost insa liderii PSD Timis. "Se ascund dupa baricada de autobuze si masini ale jandarmeriei si politiei. Nu vor ca cei corupti sa fie vazuti. Le e frica sa se uite la noi in ochi si sa dicute cu opozitia problemele oamenilor. Vin in Timisoara doar cand au nevoie de voturi. Se apropie alegerile si simt ca pierd teren. O manifestare cu SPP-isti, lunetisti pe cladiri, de parca am fi infractori. Noi am venit sa manifestam pasnic. Pentru asta s-a murit la Timisoara in 1989', a declarat Titu Bojin, presdintele PSD Timis.

Din punctul de vedere al municipalitatii, fortele de ordine au abuzat in serviciu cu buna stiinta. "Mitingul e autorizat. E o actiune de provocare. Autobuzele au fost parcate acolo dimineata devrme pentru a bloca vizibilitatea manifestantilor. Cei cu autobuzele au fost amendati de catre primarie, insa nu iii intereseaza nici amenzile nici legea. Nu suntem nici in Siria, nici in Orientul Mijlociu sau in piata centrala din Egipt. Respectam legea, dar primii care o incalca sunt chiar politia si jandarmeria, care de dimineata pazea autobuzele parcate ilegal pe carosabil. E inadmisibil', a declarat viceprimarul Timisoarei, Sorin Grindeanu.

Intreaga actiune de guerilla a PDL s-a desfasurat sub ochii si directa coordonare a comisarului-sef Gheorghe Popescu, seful IJP Timis, care a vrut sa ii arate ministrul de interne Traian Igas ca este un soldat constiincios si devotat partidului, chiar daca politistii incalca legea si fac abuz in serviciu, cu el de fata.

×