x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Penescu şi "Vâlcea", arestaţi!

Penescu şi "Vâlcea", arestaţi!

de Florin Gongu    |    Elly Cîrstea    |    15 Apr 2009   •   00:00
Penescu şi "Vâlcea", arestaţi!
Sursa foto: Raed Krishan/Gazeta Sporturilor/Intact images
Percheziţie la un imobil închiriat de Gheorghe Constantin din cartierul Pantelimon

Ofiţerii anticorupţie şi poliţiştii judiciari ai DNA implicaţi în ancheta în care este arestat Cornel Penescu percheziţionează, miercuri, un apartament din cartierul bucureştean Pantelimon închiriat pe numele lui Gheorghe Constantin, preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor.

La ora difuzării acestei ştiri, anchetatorii percheziţionează apartamentul lui Gheorghe Constantin, căutând noi probe în anchetă, potrivit unor surse judiciare.
Mediafax


Ceea ce părea doar o formalitate, după acţiunile procurorilor din cursul zilei de luni, a devenit ieri o certitudine: finanţatorul lui FC Argeş, Cornel Penescu, şi preşedintele CCA, Gheorghe Constantin, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile prin sentinţa Tribunalului Argeş.

Cei doi sunt acuzaţi de dare, respectiv de luare de mită, în formă continuată. Alături de ei, în acelaşi dosar, mai sunt inculpaţi Liviu Făcăleaţă, persoană din anturajul lui Cornel Penescu, în sarcina căruia s-a reţinut o infracţiune de dare de mită şi o infracţiune de complicitate la dare de mită în formă continuată, şi Cristian Libertatu, fost director al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş, în sarcina căruia s-a reţinut o infracţiune de luare de mită. Şi lor li s-au emis mandate de arestare pe 29 de zile.

Lui Cornel Penescu i se emisese ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore luni, în jurul orei 11:00, iar lui Gheorghe Constantin, în aceeaşi zi, spre seară. Cei doi au fost audiaţi până luni noapte, în jurul orei 23:00, astfel că propunerea Parchetului pentru arestarea preventivă pe 29 de zile urma să se judece ieri, la ora 4:00 dimineaţa!

În cele din urmă, procesul a început la ora 6:00, iar sentinţa s-a dat la ora 10:30. Avocaţii inculpaţilor au anunţat că vor face recurs.

MOTIVAREA DNA
Conform comunicatului emis de DNA, "inculpatul Penescu Gheorghe Cornel a remis direct, în două tranşe, suma de 290.000 RON inculpatului Constantin Gheorghe, pentru ca acesta, în calitate de preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, să delege arbitri agreaţi de primul inculpat la meciurile disputate de Fotbal Club Argeş în sezonul 2008-2009 şi pentru a promova în Lotul A un arbitru protejat de inculpatul Penescu Gheorghe Cornel".

Arbitrul la care se face referire este Mihăiţă Ianovschi, antrenor la Centru de copii şi juniori al FC Argeş. "În perioada octombrie-decembrie 2008, inculpatul Penescu Gheorghe Cornel a remis 54.000 USD mai multor arbitri din Liga I de fotbal pentru a beneficia de arbitraje favorabile şi, de asemenea, 3.000 de euro unui observator federal delegat la unul dintre meciurile disputate de Fotbal Club Argeş.

Sumele de bani sus-menţionate au fost remise arbitrilor prin intermediul inculpatului Făcăleaţă Liviu Ilie."


Afacerile colaterale
De asemenea, a mai rezultat că "inculpatul Penescu Gheorghe Cornel a remis, prin intermediul inculpatului Făcăleaţă Liviu Ilie, suma de 4.000 de euro inculpatului Libertatu Dan Cristian, director la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş, pentru ca acesta să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu în ceea ce priveşte competenţele pe care le avea Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş faţă de activitatea derulată de SC PIC SA, societate comercială controlată de Penescu Gheorghe Cornel.

Suma de bani a fost remisă şi pentru ca societatea să nu fie sancţionată contravenţional, iar reprezentanţii acesteia să obţină informaţii nepublice privind eventualele controale efectuate de reprezentanţi ai Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş", se mai arată în comunicatul DNA remis ieri. Este vorba despre o altă cauză, care nu are legătură cu fotbalul, ci doar cu afacerile personale ale lui Cornel Penescu. În aceeaşi cauză, se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.


Cine e observatorul?
Conform DNA, Cornel Penescu a oferit mită în valoare de 3.000 de euro unui observator federal delegat la unul dintre meciurile lui FC Argeş. Conform unor informaţii din dosarul de urmărire penală, unul dintre meciurile suspecte ar fi FC Argeş - Oţelul Galaţi 3-2, disputat în etapa a 16-a, la data de 23 noiembrie 2008, şi care a fost arbitrat de brigada Marius Martiş, Dan Roşu.

Observator a fost Marcel Lică, una dintre persoanele a cărei fişă a postului a fost solicitată de procurori! Iar Savaniu este unul dintre numele de arbitri vehiculate în dosar ca fiind unul dintre posibilii beneficiari de mită. Meciul a fost unul destul de ciudat, măcar prin evoluţia scorului.

După 0-2 la pauză, meciul s-a încheiat 3-2, iar gălăţenii au reclamat arbitrajul după partidă. "Penescu a fost cel mai bun jucător de la FC Argeş. Este o victorie mincinoasă, deoarece 99% din faze s-au judecat în favoarea gazdelor. În anumite faze i-a îngheţat fluierul", a reclamat Petre Grigoraş, antrenorul gălăţenilor, după meci.

×