x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pensii şi salarii, îngheţate în 2010

Pensii şi salarii, îngheţate în 2010

de Daniela Ivan    |    Diana Scarlat    |    23 Dec 2009   •   00:00

Mihai Şeitan ne asigură că anul 2010 nu va veni cu probleme legate de plata pensiilor, chiar dacă acestea, ca şi salariile din sistemul bugetar, vor fi îngheţate.



Potrivit proiectului de buget pe 2010, punctul de pensie rămâne la valoarea actuală, de 732,8 lei. Fondurile destinate plăţii pensiilor pentru anul 2010 sunt în sumă de 39,6 miliarde lei, reprezentând 7,36% din PIB. Bugetul de austeritate pentru 2010 mai taie şi primele bugetarilor, aceştia urmând să-şi compenseze munca suplimentară doar cu ore libere. Iar cheltuielile administrative pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii vor fi plafonate la nivelul din 2009, cu excepţia contractelor deja încheiate, arată proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat, argumentate prin contextul macroeconomic dificil. La construcţia bugetară în domeniul asigurărilor sociale de stat şi al asigurărilor pentru şomaj pe anul 2010 s-au avut în vedere reducerea cheltuielilor de personal în sistemul bugetar prin salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, neacordarea de premii în cursul anului, compensarea muncii suplimentare cu ore libere, ce pot fi acordate într-o perioadă mai mare de timp.

  Cât priveşte salariile bugetarilor, acestea nu vor scădea în 2010, ci doar vor fi îngheţate, urmând ca de la 1 ianuarie să se aplice legea unică a salarizării în sistemul bugetar. În privinţa şomajului, Şeitan este optimist, asigurându-ne că anul 2010 nu va aduce o rată a şomajului de peste 8%, deoarece nu vor fi disponibilizaţi 200.000 de bugetari, aşa cum se estimase. Conform declaraţiilor lui Mihai Şeitan, şomajul urmează să crească în primul semestru al anului viitor la 8,5%, iar în semestrul al II-lea să scadă. El a mai spus că bugetul nu cuprinde măsura extinderii concediului fără plată pentru angajaţii din domeniul public anul viitor, însă există posibilitatea ca, la sfârşitul lui 2010, să fie din nou aplicată măsura, dacă este nevoie să se echilibreze bugetul.

  SUB 100.000 DE BUGETARI, DISPONIBILZAŢI
Şi ministru propus la Finanţe, Sebastian Vlădescu, a vorbit despre disponibilizări. El a anunţat că ne aşteptă un an greu, în care circa 100.000 de bugetari îşi vor pierde locurile de muncă. "Nu există cifra de 400.000 de bugetari disponibilizaţi care se tot vehiculează. În momentul de faţă, conform proiectului de buget, vor fi sub 100.000 de disponibilizări.

  O bună parte se va face pe cale naturală, prin neangajarea pe posturile care se eliberează", a spus Vlădescu. Cu toate astea, el a explicat că nu intenţionează să crească nici o taxă, însă doreşte modificarea impozitului minim. "Nu intenţionez să majorez nici una din taxele principale sau secundare în acest moment. Va exista o discuţie despre acest impozit minim, care din punctul meu de vedere ar trebui adaptat, orientat către zone cu evaziune fiscală ridicată", a spus Vlădescu.

  El a mai adăugat că doreşte să modifice şi Programul "Prima Casă", în aşa fel încât să susţină construcţia de locuinţe, nu doar achiziţia. Vlădescu a criticat şi nerestituirea TVA către firme, pe care a numit-o "cea mai nocivă modalitate de finanţare a bugetului". În opinia sa, soluţia corectă este ieşirea pe piaţa externă cu emisiuni pentru a şti cât costă finanţarea pe termen lung a României. (Diana Scarlat, Daniela Ivan)


×
Subiecte în articol: observator