x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pensiile militarilor, tsunami pentru instanţe

Pensiile militarilor, tsunami pentru instanţe

de Violeta Fotache    |    24 Ian 2011   •   12:47
Pensiile militarilor, tsunami pentru instanţe
148114-dm-20100415114228003.jpg12.000 de dosare ale membrilor Sindicatului  Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere (SCMDRR) vor bloca activitatea Tribunalul Bucureşti

Bătaia de joc faţă de pensionarii militari a adus pe rolul instanţei, într-o singură zi, 6000 de noi procese. În urma deciziei instanţei supreme nr. 38 din 7 ianuarie a.c., a cărei motivare a fost făcută publică vineri, un val uriaş de procese se abate asupra instanţelor. Numai la Tribunalul Bucureşti s-au depus luni, într-o singură zi 6000 de dosare al căror obiect este contestarea recalculării pensiilor membrilor SCMDRR. Acestea au fost aduse cu căruciorul de avocatul Costel Gâlcă şi depuse la Secţia de Conflicte şi Litigii de Muncă. "Am introdus 6.000 de acţiuni, prin care contestăm modalitatea Guvernului de a plăti pensii micşorate, fără a emite şi decizii în acest fel. Vor mai urma 6.000 de acţiuni şi cu tot cu cele de azi vor fi 12.000 de acţiuni, ceea ce va duce clar la blocarea Secţiei, având în vedere că anul trecut, în tot anul, aceasta a soluţionat 12.000 de dosare, respectiv cuantumul de dosare pe care noi îl vom depune în două săptămâni. Aceştia sunt doar pensionari militari de pe raza Capitalei, dar urmează să se depună acţiuni şi pentru cei din teritoriu, la toate tribunalele”, a declarat avocatul Costel Gâlcă.

Următoarele 6000 de dosare vor fi depuse la instanţă până la sfârşitul lunii februarie, a precizat avocatul. El a mai arătat că din cauza supraaglomerării instanţei ar putea primi primul termen de judecată undeva în 2012, iar persoanele care vor deschide procese după clienţii lui ar putea primi termene în 2014. Avocatul a mai precizat că va face cereri peste cereri de preschimbări de termene şi nu va accepta ca aceste cazuri să se judece peste ani. Or numai ca să judece aceste cereri de preschimbări, instanţa are nevoie de mai mulţI magistraţI şi mai multe săli de judecată.

Reclamanţii îşi cer pensiile de dinainte de recalculare
"Prin decizia 38 a instanţei supreme, s-a statuat foarte clar că HG 735/2010 de recalculare este nelegală, în consecinţă Guvernul nu avea temei de recalculare. Guvernul în acest moment trebuie să revină şi să plătească militarilor pensiile la nivelul avut înainte de recalculare. Ce a spus ieri (duminică, n.r.) preşedintele Băsescu nu are nicio relevanţă juridică, pentru că este o opinie a unei persoane fără specialitate în domeniu. Orice lege trebuie să fie previzibilă, oamenii trebuie să ştie la ce să se aştepte şi nu este posibil ca, dintr-o dată, în mai puţin de două luni, să se trezească că nu mai au jumătate din ceea ce aveau”, a spus Gâlcă. Avocatul s-a declarat foarte sigur că "Guvernul va pierde”. "Noi ne aşteptăm să câştigăm toate aceste dosare. Este doar o chestiune de timp. Dacă nu vom câştiga aici, vom câştiga la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care deja şi-a spus foarte clar punctul de vedere cu privire la capitolul pensii”, a explicat avocatul.

Instanţa supremă a decis definitiv, în 7 ianuarie, suspendarea aplicării HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentinţă a Curţii de Apel Cluj din septembrie 2010.

×