x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pensionarii subvenţionează din buzunarul lor profitul combinatelor chimice ale magnatului Ioan Niculae

Pensionarii subvenţionează din buzunarul lor profitul combinatelor chimice ale magnatului Ioan Niculae

25 Mai 2010   •   00:00

Matrapazlâcurile făcute de "experţii" lui Lificiu la ANRE ne vor costa scump în cel mai scurt timp. De la încurcarea ca în Caragiale a unor documente interne până la girarea unor măsuri dubioase, incompetenţa celor plătiţi pentru a ne apăra interesele ne loveşte pe toţi.

Populaţia şi micile firme vor suferi o scumpire a gazelor de 10% din cauza subvenţionării de statul român a producătorilor de îngrăşăminte chimice, ne-au declarat experţi din cadrul ANRE.

Scumpirea este cauzată de legislaţia prin care Guvernul a acordat gaze de producţie exclusiv internă consumatorilor care se declară "întreruptibili". Gândită iniţial pentru doar cinci luni (iunie-octombrie 2009), măsura a fost extinsă cu încă un an în Parlament.

Dar datele din bucătăria internă a agenţiei arată cât de întins este mucegaiul din această instituţie. Partea sa de vină este că legislaţia o obligă ca gazul de producţie internă să fie introdus cu prioritate în consum. Per total, producţia internă a acoperit 92% din consumul total al anului 2009, iar în lunile iunie-iulie, aceasta acoperea chiar 145%.

Or, legea privind furnizarea de gaze către consumatorii întreruptibili (InterAgro, Azomureş şi Elcen) a făcut să se schimbe formula la calculare a coşului de gaze. Dacă înainte acesta se calcula împărţind importurile totale la consumul total din care se scădea consumul tehnologic (al Transgaz), noua variantă este mult diferită. Acum, importul se împarte la consum, din care se scad atât cantitatea de gaz folosit în procesele tehnologice, cât şi cantităţile pompate către întreruptibili.

Cum importurile totale ale României sunt acum 25% din consum, la coşul plătit de populaţie se adaugă 5%-6% consumaţi pentru procese tehnologice, dar şi cei 20% înghiţiţi de industria chimică de producţie a îngrăşămintelor. Pe româneşte, populaţia şi micile firme au acum un coş de 45% import. Unde preţul gazelor este exact dublu faţă de cel intern, respectiv 330 de dolari pe mia de metri cubi, faţă de 165 de dolari. Dar E.ON sau Gaz de France nu poate factura mai mult, deoarece legea nu le permite. Ca atare adună pierderi. În final, aceste pierderi duc la necesitatea creşterii preţului final cu 10%.

"Pur şi simplu se amână şi se vor da (majorările de către ANRE - n.r.) ajustate cu inflaţia. Practic, pensionarul l-a subvenţionat pe InterAgro din iunie 2009. Încă nu i-a venit factura, dar cert e că o să-i vină", ne-a declarat un expert din cadrul ANRE. Discriminarea este şi mai evidentă atunci în cazul consumatorilor care se declară întreruptibili şi care beneficiază deja de la Transgaz de reduceri de tarife la transportul de gaze naturale. Iar culmea, grupul InterAgro a făcut o propunere legislativă prin care combinatele chimice să primească doar gaze de producţie internă.

Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, a declarat în presă că realizează un profit de 4-5 milioane de euro pe lună prin combinatele sale chimice. Niculae are o avere estimată de Forbes la 1,1 miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: observator