Nu te gândeşti niciodată la lucrurile astea atunci când mergi la piaţă să cumperi un pepene. Aşa am gândit si noi. Şi ne-am dus în piaţă, în căutare de pepeni bine copţi, pe plantaţii de la noi. După care am mers cu ei în laborator, scrie observatornews.ro
"Din cele două probe aduse una nu este chiar curată. Avem reziduuri de edrinaldehide. Edrinaldehida este un metabolit al unui pesticid endrin, pesticid care este interzis spre folosire in Uniunea Europeană", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA. Pentru că este extrem de toxic şi de periculos pentru sănătatea oamenilor. Pesticidul e folosit în agricultură, pe diverse culturi, pentru că are un efect rapid asupra dăunătorilor.
Controale rar, probe puţine
"Dar lucrul acesta poate afecta consumatorul. Endrinul este un pesticid care acţionează ca o neurotoxină. Poate genera stări de vomă, poate conduce la situaţii extreme pînă la moarte", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA. "În cazul in care cantitatea de pesticide este foarte mare poate sa apara o stare de confuzie, poate sa apara si coma. Iar pe termen lung se pot acumula acesti produsi toxici si sa ne dea probleme toxice, inclusiv anumite tipuri de cancer, tulburarea sistemului endocrin, tulburari nervoase", a declarat Flavia Vasile, medic primar. Din păcate, nu avem cum să ne dăm seama, atunci când mergem la piaţă, dacă legumele sau fructele conţin pesticide. Ori nitriţi.
"Foarte mulţi dintre noi căutăm cu echipamente mai mult sau mai puţin empirice nitraţii din fructe şi legume", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA. Însă, măsurătorile care spun adevărul sunt cele din laborator. Şi iată ce ne-au arătat şi în cazul nitriţilor, de exemplu, la aceiaşi pentru pepenii cumpăraţi din piaţă. Valoarea pepenelui cu coajă ajunge undeva la 500 de ml per kg iar doar a miezului valoarea ajunge undeva la 300. Aceste valori pe care le-am găsit sunt oarecum mari. Cantitatea de nitrat din aceasta felie de pepene este mai mare decat cantitatea de nitrat din salata consumata. Însemnând că există un risc.
Deşi producţia de pepeni în România e în scădere dramatică, ocupăm totuşi locul 4 în Uniunea Europeană, cu 140 de mii de tone pe an. Acum 4-5 ani atât se obţinea doar în sudul ţării, în celebra localitate Dăbuleni. Acolo unde producătorii încă se laudă cu pepeni naturali, fără pic de tratamente. Însă, în faţa inspectorilor de la Agenţia Fitosanitară, mai mulţi producători din pieţele bucureştene au recunoscut - fără pesticide nu se face nimic. În urma controalelor de la începutul acestei luni, aproape jumătate din pepenii testati erau în limite legale. Pentru ceilalţi, încă se mai aşteaptă rezultatele. Controale se fac rar, probele sunt puţine. Aşa că nouă nu ne mai rămâne decât să ne întrebăm retoric - ce ne puneţi în mancare?