Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat, luni, 65 percheziţii domiciliare în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări formată din 20 de persoane, specializată în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că percheziţiile au avut loc şi la un hotel de lux din Capitală, unde îşi desfăşurau activitatea patru firme, suspectate de anchetatori de evaziune fiscală.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii grupării au creat un circuit financiar prin care 120 de societăţi comerciale au înregistrat în contabilitate facturi fictive, beneficiind de reduceri importante de impozit pe profit şi TVA, ca urmare a interpunerii frauduloase în activitatea comercială derulată, a unui număr de 30 de firme fantomă.
Astfel, o parte din membrii grupării deschideau conturi personale şi acceptau ca sumele provenite din infracţiuni să fie transferate în conturile respective, acestea fiind retrase ulterior şi predate altor membrii ai grupului, fiind astfel ascunsă originea ilicită a sumelor.
Ulterior, o parte dintre societăţile comerciale de tip fantomă erau radiate în scopul ascunderii originii activităţilor infracţionale şi în acelaşi timp fie erau înfiinţate societăţi de tip fantomă, noi, fie erau cesionate părţi sociale ale unor societăţi comerciale deja înfiinţate care erau transformate apoi în societăţi comerciale de tip fantomă.
Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este de aproximativ 100 milioane lei, iar procurorii au instituit măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului.
La sediul DIICOT - Structura Centrală vor fi audiate 20 de persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii, iar acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.