Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează, astăzi, nouă percheziţii domiciliare în Bucureşti la sedii ale unor societăţi comerciale şi la domiciliul unei persoane fizice, în dosarul celor patru judecători de la Tribunalul Bucureşti aflaţi în arest preventiv.
"În cursul zilei de 21 mai, ca urmare a autorizării de către instanţa competentă, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei efectuează percheziţii domiciliare în 9 locaţii - sedii ale unor societăţi comerciale -, precum şi la domiciliul unei persoane fizice, toate situate în Bucureşti. În cauză se efectuează urmărirea penală şi faţă de alte persoane, pe lângă cei patru judecători faţă de care s-a dispus măsura arestării preventive, de către Curtea de Apel Bucureşti", se arată într-un comunicat al DNA.
Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, procurorii anticorupţie au efectuat percheziţii la locuinţa şi la firmele omului de afaceri Dan Adamescu, în cadrul unei anchete legate de cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti.
Sursele citate susţin că anchetatorii caută documente la domiciliul lui Adamescu, DNA având suspiciuni că acesta ar fi oferit mită judecătorilor pentru a scăpa societatea Astra Asigurări de un proces de insolvenţă.
Patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, acuzaţi de procurorii DNA că au primit mită de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, au fost arestaţi pentru 30 de zile, potrivit unei decizii de marţi a Curţii de Apel Bucureşti.
CAB a admis propunerea de arestare preventivă formulată de DNA pentru Ion Stanciu, Mircea Moldovan, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII civilă, însă decizia nu este definitivă, iar cei patru judecători au făcut contestaţie.
Potrivit DNA, cei patru judecători, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată sume de bani, bunuri, servicii în scopul de a îndeplini/a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu ori pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor deduse judecăţii, pe care le-au pus la dispoziţia lichidatorilor judiciari implicaţi sau interesaţi în procedura insolvenţei unor societăţi comerciale.