x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Peste 500 de angajaţi ai SJU Covasna au câştigat procesele privind reducerea salariilor

Peste 500 de angajaţi ai SJU Covasna au câştigat procesele privind reducerea salariilor

21 Feb 2011   •   14:25

Peste 500 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Covasna, membri ai sindicatului Sanitas, au câştigat procesul intentat statului român pentru reducerea salariilor cu 25 de procente, decizia Tribunalului Covasna nefiind însă definitivă.

Preşedintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a declarat că sindicatul a câştigat în instanţă drepturile reţinute "ilegal", în perioada 30 iulie-31 decembrie 2010, pentru cei 509 membri de sindicat din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Fogolyan Kristof" din Sfântu Gheorghe.

"Prin această soluţie, se repară o parte din abuzurile comise de Guvernul României când a inclus şi spitalele în categoria instituţiilor bugetare, respectiv când a dispus reducerea veniturilor salariale brute cu 25 la sută", a subliniat liderul Sanitas Covasna.

Neagovici a precizat că, în situaţia în care soluţia instanţei de fond va rămâne definitivă, după judecarea unui eventual recurs, spitalul va fi obligat să plătească aceste drepturi celor 509 salariaţi, membri ai Sanitas Covasna.

Potrivit sindicaliştilor de la Sanitas Covasna, pe rolul Tribunalului Covasna se mai află dosare pentru alte unităţi sanitare publice din judeţ prin care se solicită recuperarea sumelor de bani "reţinute abuziv" de conducerea spitalelor, dar şi pentru alte drepturi de natură salarială neacordate.

Neagovici a mai spus că Sanitas Covasna are în lucru alte acţiuni legate de salarizarea membrilor de sindicat din toate spitalele judeţului, din 1 ianuarie 2011, când s-a comis o a doua mare "măgărie", respectiv nu s-a revenit la salariile avute înainte de diminuarea cu 25 la sută.

Pe de altă parte, peste 300 de angajaţi din sănătate din judeţul Covasna, membri ai sindicatului TESA, care au dat în judecată statul român pentru reducerea salariilor cu 25 la sută au câştigat procesul la Tribunalul Covasna, însă decizia instanţei nu este definitivă, putând fi atacată de angajator.

Co-preşedintele sindicatului TESA Covasna, Sorin Văcăruş, declara, joi, că peste 300 de membri ai sindicatului au câştigat procesul pe care l-au intentat, anul trecut, faţă de reducerea salariilor cu 25 la sută.

Potrivit sursei citate, 315 angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) "Dr. Fogolyan Kristof" din Sfântu Gheorghe şi trei angajaţi ai Spitalului de Patologie Neuromusculară "Dr. Radu Horia" din Vâlcele au obţinut, printr-o decizie a Tribunalului Covasna, punerea în plată de către angajator a sumelor lunare aferente celor 25 de procente tăiate din salarii, pe lunile iulie-decembrie 2010.

Nici această sentinţă a Tribunalului Covasna nu este definitivă, ci poate fi atacată de angajator. (Mediafax)

×