x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Peste jumătate din viţa de vie din judeţul Buzău a fost compromisă de gerul de luna trecută

Peste jumătate din viţa de vie din judeţul Buzău a fost compromisă de gerul de luna trecută

de Agerpres    |    10 Mar 2012   •   11:52
Peste jumătate din viţa de vie din judeţul Buzău a fost compromisă de gerul de luna trecută

Plantatiile de vita de vie din judetul Buzau au fost afectate de gerurile din aceasta iarna in proportie de 50-70%, pe alocuri pierderile ajungand la 90%.

"Cele mai mari pierderi la ochii de rod se inregistreaza la soiurile mai sensibile la ger precum Tamaioasa romaneasca, precum si la soiurile de struguri de masa Cardinal, Afuzali sau Hamburg unde se ajunge la un grad de pana la 70%", a declarat directorul Statiunii Vini-viticole Pietroasele, Ionel Damian.

Potrivit sursei citate, in aceasta iarna, in Podgoria Dealul Mare au fost inregistrate geruri de minus 20 de grade peste cinci zile consecutiv, ceea ce a afectat atat soiurile sensibile la temperaturi scazute, cat si plantatiile viticole lovite de grindina.

"Pe cele circa 1.000 de hectare lovite de grindina in vara anului trecut, pierderile de rod sunt si mai mari deoarece coarda nu a mai ajuns la maturitate in momentul cand a intrat in iarna", a spus Ionel Damian.

De notat ca in judetul Buzau plantatiile de vita de vie ocupa circa 15.000 de hectare dintre care peste 7.000 de hectare cu vita nobila.

×