Cei mai buni bucătari români vor găti preparate tradiţionale şi moderne din speciile de peşte din apele din România în 2019, când Sibiul va fi Regiune Gastronomică Europeană, Festivalul Peştelui Durabil fiind primul eveniment important culinar confirmat pentru anul viitor, a anunţat Radu Zărnescu, preşedintele asociaţiei profesionale Euro-Toques România.
Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, consideră că un asemenea festival ar atrage şi mai mulţi turişti în viitoarea Regiune Gastronomică Europeană.
"Onoarea este de partea noastră, a autorităţilor locale şi a sibienilor, că aţi ales ca un eveniment de asemenea ţinută să se desfăşoare la Sibiu. Dacă veţi alege la anul tot Sibiul, vreau să vă spun că puteţi conta pe sprijinul nostru real şi adevărat şi mi-aş dori cu acest eveniment să ne fiţi parteneri în programul pe care noi îl avem pentru anul viitor, Sibiu Regiune Gastronomică Europeană. Chiar cred că sprijinul dumneavoastră şi alăturarea dumneavoastră în acest program ne vor ajuta să facem ca acesta să fie de succes. Eu sunt convinsă că dacă turiştii care anul viitor vor veni în Sibiu să deguste produsele noastre locale şi reţetele noastre reinventate, dacă acestea vor ieşi din mâinile dumneavoastră, îi vor face să revină şi în anul următor şi asta ne dorim din suflet. Sibienii sunt oameni care apreciază gustul bun, apreciază munca dumneavoastră", a declarat Daniela Cîmpean, prezentă la Festivalul Peştelui Durabil.
Festivalul Peştelui Durabil, cel mai important eveniment culinar dedicat meniurilor gătite cu speciile de peşte care cresc în apele din România, a avut loc în week-end pentru prima dată la Sibiu şi a reunit bucătari români şi italieni, care au oferit demonstraţii în faţa publicului şi a juriului.
Potrivit preşedintelui Euro-Toques România, Radu Zărnescu, bucătarii români prezenţi în competiţia de la Festivalul Peştelui Durabil de la Sibiu au avut practic "un fel de antrenament, pe partea de preparat rece, pentru Cupa Mondială care se va desfăşura la Luxemburg". Unul din scopurile acestor competiţii culinare este de a creşte standardul din România şi a pregăti bucătari care să aibă rezultate foarte bune în concursurile internaţionale, susţine Iulia Drăguţ, preşedintele Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ (A.C.E.E.A.), membră a juriului concursului din cadrul Festivalului Peştelui Durabil.
O parte din bucătarii premiaţi la Sibiu se pregătesc pentru concursuri internaţionale care vor avea loc în acest an în Turcia, Coreea de Sud şi Luxemburg. Trofeele festivalului au fost câştigate de bucătarii: Adrian Şipoteanu (Categoria Finger Food), Gheorghe Ciutacu (Categoria Meniu restaurant), Vasile Spânu (Categoria Bucătărie caldă Starter şi Main Dish) şi la Categoria Bucătărie tradiţională trofeele au revenit lui Răzvan Şain, Sorin Gheorghiţă şi Silviu Conţu.
O parte dintre bucătarii premiaţi, dar şi alţii invitaţi la Sibiu au preparat peştele românesc folosind tehnici şi metode de prezentare considerate de specialişti ca fiind de top. Printre cei care au oferit un spectacol culinar sâmbătă se numără Chef Marian Popovici (Timişoara), care a prezentat un starter cald din peşte de Dunăre, gătit după reţeta medaliată cu aur la Campionatul Internaţional din Suwon City, Korea, în anul 2017. Duminică, unul dintre medaliaţii cu aur la festivalul de la Sibiu şi câştigătorul unei emisiuni de profil din ţară, Chef Gianny Bănuţă a pregătit un fel de bază Fine Dining gătit cu un peşte mai puţin cunoscut de public, şi anume zarganul din Marea Neagră. Chef Silviu Conţu şi Chef Sorin Gheorghiţă din Tulcea au adus la Sibiu preparate tradiţionale lipoveneşti cu peşte din Delta Dunării.
La Festivalul Peştelui Durabil de la Sibiu, publicul a avut ocazia unică să vadă o prăjitură din ciocolată belgiană cu peşte, desert de peşte cu pulbere de aur, dar şi peşte preparat pe foiţă de aur comestibil. Maestrul cofetar Emilian Vîrlescu din Sibiu a făcut un Live Cooking Show cu un desert Fine Dining, preparat medaliat cu aur la Campionatul Internaţional din Izmir, Turcia, 2017. AGERPRES