x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Peştera Movile, rezervaţie speologică UNICĂ în lume, fix în blocul de exploatare a gazelor de şist Chevron

Peştera Movile, rezervaţie speologică UNICĂ în lume, fix în blocul de exploatare a gazelor de şist Chevron

de Cristian Ionescu    |    26 Apr 2012   •   12:52
Peştera Movile, rezervaţie speologică UNICĂ în lume, fix în blocul de exploatare a gazelor de şist Chevron

Primaria Municipiului Mangalia a declarat Pestera Movile rezervatie speologica. Intrarea a fost inchisa cu o poarta masiva de beton armat pentru a izola mediul interior de influentele climatice si biologice de la suprafata, iar pestera nu poate fi vizitata decat de specialisti, in echipe de 2-3 persoane, durata unei vizite fiind de maxim doua ore. Pestera Movile adaposteste un adevarat ecosistem subteran, care nu depinde de energia solara, caz unic pe Terra, potrivit informatiilor publicate de primaria Mangalia, pe site-ul oficial.

Pentru explorarea, dezvoltarea si exploatarea gazelor de sist, companiei Chevron i s-au alocat trei blocuri de teren in regiunea Dobrogea din sud-estul Romaniei: Blocul 17 (Costinesti), Blocul 18 (Vama Veche) si Blocul 19 (Adamclisi). Blocurile au o suprafata totala de aproximativ 2.700 km patrati. Conform hartii cu locatiile blocurilor de exploatare ale Chevron, rezervatia speologica de la Movile se afla fix in zona de exploatare.

Langa Mangalia se afla cea mai vestita pestera din lume: Pestera Movile. Doar in Pestera Mammoth din America s-au mai gasit atatea specii! Iar aceea are 550 km!

In 1986 un grup de cercetatori romani realiza una dintre cele mai mari descoperiri ale secolului, in timp ce facea cercetari asupra solului, in vederea construirii unei centrale electrice in apropierea Marii Negre. Descoperirea Pesterii Movila avea sa uimeasca intreaga lume stiintifica, dezvaluind o lume subterana ostila oamenilor, animalelor sau plantelor de la suprafata. Avea doar o galerie, lunga de aproape 200 m, scunda si nespectaculoasa, primii exploratori gasind in capatul pesterii un lac cu apa termala sulfuroasa. Prin explorarea lacului cu scafandru autonom, s-au descoperit cateva incaperi mici, partial inundate, cu numeroase vietuitoare nevertebrate: viermi, melci, gandaci, scorpioni, izopode, lipitori, miriapode. Toate sunt depigmentate si lipsite de ochi, dar inzestrate cu antene lungi si cu alte adaptari specifice mediului cavernicol. Cercetandu-le cu atentie, zoologii au descoperit 35 de specii noi, necunoscute lumii stiintifice pana atunci. S-a constatat ca fauna din Pestera Movile nu seamana cu fauna din nicio pestera. Continutul de hidrogen sulfurat existent la Movile este de 8-12 mg/l. Atmosfera este saraca in oxigen (7-10%) dar bogata in dioxid de carbon (2-3.5%) si cu un continut semnificativ de metan (1-2%). O alta enigma a fost sursa de hrana care alimenta bogata comunitate biologica subterana, deoarece in aceasta caverna nu se infiltreaza apa de la suprafata care sa transporte frunze si lemne putrede, guano sau alte substante organice cu care se multumesc de obicei nepretentioasele vietuitoare subterane. Apa sulfuroasa si termala din pestera (21 grade Celsius) circula prin canale carstice inchise, venind direct din adancul pamantului, pe o falie profunda.

Descoperirea pesterii nu i-a inspirat doar pe cercetatori, ci si pe scenaristii americani, care au scris o poveste placand de la acesta descoperire, culminand cu productiile filmelor "The Ends of the Earth: Secret Abyss of Movile Cave" si “The cave'.

Citeste si: De la Pestera Movile, direct la NASA

×