x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Petrică George Matei şi Antonia Radu, angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, au fost reţinuţi

Petrică George Matei şi Antonia Radu, angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, au fost reţinuţi

09 Noi 2015   •   12:13
Petrică George Matei şi Antonia Radu, angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, au fost reţinuţi

UPDATE: Petrică George Matei şi Antonia Radu, angajaţi ai ISU Bucureşti - Ilfov, au fost aduşi luni cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiaţi în cazul incendiului din clubul Colectiv.

George Matei şi Antonia Radu, ofiţeri-inspectori cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, au fost reţinuţi luni de procurorii militari ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie în cazul incendiului din clubul Colectiv.

Potrivit unui comunicat al DNA, cei doi angajaţi de la ISU sunt acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii susţin că, în perioada septembrie 2014 - primăvara anului 2015, George Matei şi Antonia Radu, în calitate de ofiţeri-inspectori în cadrul ISU Bucureşti, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat faptul că SC Colectiv Club SRL Bucureşti desfăşura activităţi specifice unui club fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.

Concret, cei doi au permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, aducându-se astfel atingere drepturilor şi intereselor legitime ale mai multor persoane fizice şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit procurorilor, deşi au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, George Matei şi Antonia Radu nu au întocmit niciun act de control şi nu au întreprins vreo măsură pentru ca SC Colectiv Club SRL să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti ca funcţionând fără aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

DNA arată că prin aceasta s-a asigurat obţinerea unui folos necuvenit în sumă de 62.298 lei pentru SC Colectiv Club SRL, reprezentând profitul pe care această societate l-a realizat de la începerea funcţionării până la data dezastrului din 30 octombrie 2015.

George Matei şi Antonia Radu vor fi prezentaţi marţi Tribunalului Militar Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).

Paul Gancea, unul dintre acţionarii clubului Colectiv, susţinea, pe 3 noiembrie, că, la sfârşitul anului 2014, două persoane care au spus că sunt de la pompieri au venit la club şi au întocmit un dosar privind normele de siguranţă.

În referatul întocmit de procurori se află şi declaraţia dată de Paul Gancea, în cadrul audierii acestuia la Parchetul General.

Întrebat cum se numeau persoanele care s-au prezentat ca fiind pompieri, Gancea a spus că "Tonia Radu şi un băiat George", însă aceştia nu erau în uniformă şi nici nu s-au legitimat. "Aceste persoane au ajuns la noi pentru că vizitau fabrica. Ne-au recomandat să acoperim o gaură din perete şi să schimbăm un extinctor. Nu ne-au întrebat dacă aveam autorizaţie. Le-am explicat că în sală au loc concerte live", a spus Paul Gancea.

Procurorii militari ai DNA au ridicat vinerea trecută documente de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă în dosarul Colectiv.

Surse judiciare au declarat că ar fi avute în vedere aspecte privind controalele făcute pe domeniul prevenirii incendiilor, dacă au fost respectate dispoziţiile legale de control şi metodologia.

Serviciul pentru infracţiunile de corupţie săvârşite de militari din DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu de către cadre militare ale ISU Bucureşti - Ilfov.

"Sunt indicii şi date potrivit cărora s-a vătămat dreptul la viaţă şi integritatea corporală a peste 180 persoane şi s-a realizat un folos necuvenit administratorilor clubului Colectiv, constând în permiterea funcţionării acestuia în afara cadrului legal şi obţinerea de venituri patrimoniale din activităţile desfăşurate în aceste condiţii", preciza DNA.

×