Petrom a demarat ieri proiectul de ecologizare a unui depozit de deseuri dezafectat, cu o suprafata de 200.000 de metri patrati, aflat cam la un kilometru de Casa Presei.
Aurul negru-verzui
Petrom a demarat ieri proiectul de ecologizare a unui depozit de deseuri dezafectat, cu o suprafata de 200.000 de metri patrati, aflat cam la un kilometru de Casa Presei. Valoarea lucrarilor este de 10 milioane de euro, dar va reda in circuitul imobiliar un teren de cel putin patru ori mai valoros. Nu e clar de ce reprezentantii Petrom au evitat cu atata indarjire sa spuna care este valoarea terenului, cand un expert imobiliar poate sa iti spuna imediat o cifra aproximativa. Toata investitia e scoasa din buzunarul companiei, fara nici un aport al administratiei locale sau al statului. Nici macar sub forma de rambursare a unei parti din cheltuieli. DE LA EI. Nu le-a pus nimeni sula in coaste ca sa se apuce de ecologizare, sustin "specialistii in petrol si gaze". Doar daca facem abstractie de cele 56 de miliarde de lei vechi reprezentand cuantumul amenzilor primite in 2006 de la Garda de Mediu. Petrom ar trebui sa fie iubit de contabilii GM, pentru ca le aduce 10% din incasari. Staff-ul Petrom ne-a lamurit, intr-o poveste romantata, dar totusi sobra, adica nu a intins nimeni mainile in lateral si a facut vrrrrruum, cum au bombardat in timpul celui de al doilea razboi mondial, nu e clar daca aliatii sau nemtii, rezervoarele de aici. Petrolul s-a scurs in pamant si s-a tot afundat, o data cu ploile. Panza freatica s-a contaminat, iarba nu mai creste, apa nu-i mai place riveranului. Dupa estimari, prezentate ca neoficiale (sic), cam 600 de cisterne vor lua calea rafinariilor, iar titeiul recuperat va fi transformat in motorina/benzina. Pana la urma toata lumea va avea de castigat. Populatia din zona o sa aiba parte chiar si de un metru patrat de spatiu verde in loc de un maldar de moloz, primarul Chiliman gestioneaza niste terenuri prin zona, a caror valoare o sa creasca, UE o sa laude Romania. DECOR. Decor exterior: ditamai terenul presarat cu moloz, cladiri vechi si o fosta spalatorie auto, amenajata pentru prezentarea proiectului VERDE. Decor interior: o oaza de verdeata, peste o mocheta verzuie, iar peretii imbracati in folie de plastic nou-nouta, care trazneau specific de-ti sarea basca din cap. Sau castile pe care le-au facut cadou.
AMENDA
|
Combinatul chimic Arpechim din Pitesti detinut de OMV Petrom a oprit scurgerea de produse petroliere poluante pe raul Dambovnic abia ieri dimineata, desi i s-a cerut sa faca asta inca din ziua precedenta. Din acest motiv, avand in vedere si amploarea accidentului ecologic, firma va primi amenda maxima. Asta si pentru ca firma nu avea materiale de interventie la accidente ecologice. Arpechim va fi obligata sa plateasca pentru serviciile unei firme specializate in astfel de interventii. Desi, inca din cursul zilei de ieri, SC Arpechim a fost somata sa stopeze deversarea de material poluant, acest lucru nu a fost realizat. Conducerea Arpechim a fost somata din nou, in aceasta dimineata, sa elimine sursa de poluare. Secretarul de stat pentru ape, Lucia Varga, si directorul Apelor Romane, Madalin Mihailovici, au inspectat zona poluata si au cuantificat dimensiunile accidentului, autoritatile de mediu au anuntat ca Arpechim "va suporta sanctiuni maxime, conform legislatiei in vigoare". Raul Dambovnic din judetul Arges a fost poluat, marti, cu produse petroliere din cauza unei defectiuni produse la instalatia de descarcare a apei de pe lacul Suseni.
|
Citește pe Antena3.ro