SĂRBĂTOARE ● Lume multă, muzică şi preparate tradiţionale
Peste 200 de meşteri populari şi-au adus sculpturile sau diversele artefacte pe cărările Muzeului Satului din Capitală.
SĂRBĂTOARE ● Lume multă, muzică şi preparate tradiţionale
Peste 200 de meşteri populari şi-au adus sculpturile sau diversele artefacte pe cărările Muzeului Satului din Capitală.
Vineri, 27 iunie a.c., a fost prima zi a Tîrgului de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Icoane pe lemn sau pe sticlă, vase tradiţionale, ornate în funcţie de specificul etnografic, cergi maramureşene, apreciate atît în ţară, cît şi în străinătate, păpuşi, celebrele măşti moldoveneşti, instrumente tradiţionale unice de cîntat, cum ar fi viorile cu goarnă bihorene, s-au numărat printre sutele de atracţii ale celor trei zile ale tîrgului. Vizitatorii Muzeului Satului au putut, de asemenea, să achiziţioneze orice obiect şi-au dorit, cele mai vîndute fiind icoanele sau crucile din lemn.
DIALOG ÎNTRE TRADIŢII. Prima zi a evenimentului a avut ca invitaţi de onoare meşteri populari din Republica Algeriană Democratică şi Populară, aceştia venind să arate bogatele tradiţii de meşteşuguri ale ţării nord-africane, punînd în paralel diferenţele şi apropierile de stil dintre cultura tradiţională română şi cea algeriană. Taraful de la Morunglav, din judeţul Olt, Taraful "Lăutarii" din Teleorman, "Din Banat cînd am plecat" (Valeria Arnău), "Cîntec din Bucovina" (Alin Suceveanu) sau piesa "Actorii" (regizor Mihai Mălaimare) au făcut parte ieri, în cea de-a doua zi a tîrgului, din surprizele oferite vizitatorilor. Astăzi, în ultima zi a tîrgului, vizitatorii vor avea parte de întîlnirea cu Ansamblul Folcloric "Someşul-Napoca" al Şcolii Populare de Artă "Tudor Jarda" din Cluj-Napoca, pot vedea ţesăturile Adelei Petre şi ale Cristinei Mareş, precum şi exponatele altor artişti.
"Ideea de a face un tîrg de acest fel este de a continua tradiţiile aşa cum erau ele odinioară. La sate, acest eveniment avea loc înainte de seceriş, cu rol bioritmic, iar noi nu facem decît să născocim o modalitate prin care să ne amintim ce însemnau aceste tîrguri altădată. Promovăm aceste obiceiuri şi nu falsurile care stau pe marginea drumurilor naţionale. Pe deasupra, faptul că ne bucurăm de vizita meşterilor populari din Algeria nu face decît să sublinieze faptul că sîntem în anul dedicat dialogului multicultural", ne-a declarat Paula Popoiu, director general al Muzeului Satului din Capitală.
PREPARATE TRADIŢIONALE. Nici oferta gastronomică nu a fost mai prejos. La intrarea în Muzeul Satului au fost amenajate mai multe standuri cu mîncăruri tradiţionale, ecologice prin excelenţă. Astfel, marinata de ghebe sau alte tipuri de ciuperci conservate în fel şi chip, în funcţie de zona geografică, după reţete specifice, aşteaptă şi astăzi vizitatorii care vor să cunoască mai bine paleta gastronomică a României. Siropurile naturale, dintre care cele de zmeură sau coacăze, ambele combinate cu mierea de diferite arome, au fost la mare căutare. O altă delicatesă care, de altfel, face minuni şi din punc de vedere medical, bogată în mai multe tipuri de vitamine, este siropul de coarne, pregătit după o reţetă hunedoreană. Nici siropul de cătină, uleiul de cătină, mierea de nenumărate feluri sau polenul nu au fost mai prejos. Gastronomia tradiţională a fost prezentă, de asemenea, şi prin plăcinte de diferite feluri, cozonaci sau turtă dulce.
Citește pe Antena3.ro