x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nicușor Dan: Vom avea o piațetă ce va purta numele celui mai mare intelectual de etnie romă

Nicușor Dan: Vom avea o piațetă ce va purta numele celui mai mare intelectual de etnie romă

de Redacția Jurnalul    |    29 Feb 2024   •   22:15
Nicușor Dan: Vom avea o piațetă ce va purta numele celui mai mare intelectual de etnie romă

O piațetă din București, situată între străzile Sfinții Apostoli și dr. Paul Orleanu, în sectorul 4, va purta numele sociologului Nicolae Gheorghe, cel mai mare intelectual de etnie romă din România, susține Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.

Nicușor Dan susține că decizia a fost aprobată joi în Consiliul General al Municipiului București.

„Nicolae Gheorghe este cunoscut pentru implicarea sa în activismul civic rom din România. Înainte de Revoluție, el a intrat în atenția Securității pentru că a trimis către Europa Liberă un articol în care denunța xenofobia și rasismul politicii Partidului Comunist. După 1989, și-a intensificat activitatea, fiind extrem de implicat în procesul de recunoaștere a romilor ca minoritate națională. El a ocupat numeroase poziții în diferite structuri, precum vicepreședinte al Uniunii Internaționale a Romilor și membru fondator al uneia dintre cele mai prestigioase organizații neguvemamentale: Romani Criss. Nicolae a fost, între 1999 și 2006, senior adviser al Organizației pentru Securitate și Cooperare (OSCE) în Europa”, a scris pe Facebook Nicușor Dan.

Acesta arată că cei peste 40 de ani de activitate profesională în slujba romilor îi conferă dreptul de a ocupa un loc fruntaș în galeria marilor activiști pentru drepturile omului din lume.

Primarul susține că solicitarea de atribuire a numelui pieței a fost făcută de Fundația Roma Education Fund - REF, platforma civică Aresel, Asociația Roma Entrepreneurship Development - REDI și organizația European Roma Institute for Arts and Culture – ERIAC.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: piateta nicolae gheorghe