x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pierderile de capacități militare ucrainene depășesc pierderile rusești - CNN

Pierderile de capacități militare ucrainene depășesc pierderile rusești - CNN

02 Mar 2022   •   18:18
Pierderile de capacități militare ucrainene depășesc pierderile rusești - CNN
Sursa foto: Hepta

Rusia a pierdut aproximativ 3% până la 5% din tancurile, avioanele, artileria și alte mijloace militare în Ucraina - în comparație cu pierderile ucrainene de aproximativ 10% din capacități, potrivit a doi oficiali americani familiarizați cu cele mai recente informații, citați de CNN.

Oficialii americani și occidentali avertizează că proporțiile sunt dificil de calculat și că este posibil să se schimbe - nu numai pentru că ambele părți continuă să înregistreze pierderi pe măsură ce războiul continuă, ci și pentru că atât forțele rusești, cât și cele ucrainene sunt realimentate.

Dar dezechilibrul puternic subliniază evaluările sumbre ale oficialilor americani și occidentali, potrivit cărora, în ciuda unei rezistențe mai puternice decât se aștepta din partea Ucrainei, care a ținut orașele importante în afara controlului rusesc, este încă posibil ca apărarea să fie copleșită pe măsură ce Rusia lansează noi atacuri.

Și, în ciuda asistenței occidentale, oficialii americani spun că Ucraina este cu mult depășită de Rusia. Inițial, Moscova s-a bazat foarte mult pe rachetele sale de croazieră de precizie mai moderne, potrivit unei surse familiare cu informațiile, degradând puternic infrastructura militară a Ucrainei. Între timp, Ucraina a continuat să își epuizeze rezervele de rachete Javelin.

"Am vorbit de multe ori cu Biden și i-am spus de multe ori că Ucraina va rezista și va lupta mai puternic decât oricine altcineva, dar singuri împotriva Rusiei nu vom reuși", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat marți CNN.

Ucraina "are nevoie acum de piese clasice de echipament. Au nevoie de gloanțe, au nevoie de bandaje. Vor avea nevoie de combustibil. Vor avea nevoie de muniție, pe lângă sprijinul umanitar cu asistența medicală, susținerea spitalelor, atât pentru răniții din luptă, cât și pentru civilii care sunt răniți", a declarat un oficial occidental de rang înalt din domeniul informațiilor.

"Și vor avea nevoie de muniție și reaprovizionare cu arme, pentru că forța rusă este superioară atât numeric, cât și calitativ", a mai spus această persoană.

Aproape 6.000 de soldați ruși au murit în primele șase zile ale invaziei Rusiei în Ucraina, a afirmat Zelenski miercuri dimineață. Înaltul oficial occidental din serviciile de informații a declarat miercuri dimineață că estimarea occidentală este similară - aproximativ 5.800 - dar a avertizat că este de ieri.

Oficialii americani cred că Rusia își schimbă acum tactica, potrivit unui oficial american. Moscova a început cu o abordare care părea să evite infrastructura civilă, dar acum a trecut la ceea ce oficialul numește o strategie de "anihilare lentă". Oficialii anticipează continuarea bombardamentelor cu armament greu și posibilitatea ca "zeci de mii" de militari să mărșăluiască spre marile orașe ucrainene.

Un alt oficial occidental a mai spus că există sentimentul că războiul ar putea deveni unul de uzură - și nu campania fulgerătoare care ar fi dus la căderea Kievului în câteva zile.

Mediafax

×