Faimoasele câmpuri galbene de rapiţă din România încep să fie înlocuite de culturi mov de levănțică. Planta parfumată care înfrumuseţează sudul Franţei prinde acum rădăcini şi în pământ românesc. Agricultorii spun că e mai uşor de cultivat şi aduce profit şi de 4-5 ori mai mare decât o recoltă de porumb.
Parfumul lavandei cuprinde treptat România, pe măsură ce agricultorii descoperă potenţialul ascuns în mica floare mov. Istvan Kollo a dat porumbul pe levănţică încă din 2016. A sădit primele plante în Lopadea Nouă, din judeţul Alba, iar acum are 47 de arii.
Istvan Kollo, cultivator lavandă: "Primii 2 ani este productivitate de 15-20 la sută. De pe anul 3-4 ar trebui să ajungă la sută la sută. Anul acesta ar trebui să fie deja la 50-60 la sută din productivitatea lui."
Pentru un hectar de teren, investiţia iniţială este de 25.000 de lei, însă, în doar câţiva ani, lavanda aduce un profit mult mai mare.
Planta medicinală se vinde şi sub formă de săpun, tincturi sau săculeţi parfumaţi. Ceaiul de lavandă e de asemenea la mare căutare, pentru efectul său relaxant.
Speranţe le dau agricultorilor şi deputaţii, care vor să-i scutească de la plata impozitului pe cei care cultivă cel mult două hectare de teren. O măsură care se aplică deja pentru mai multe plante medicinale.
Dacă proiectul de lege va fi aprobat, în curând nu va mai fi nevoie să mergeţi până în sudul Franţei, pentru o fotografie în mijlocul celebrelor câmpuri mov de levănţică. Veţi găsi multe astfel de peisaje de vis chiar aici, în România. OBSERVATOR